Ezekben az éttermekben húznak le Budapesten

Pénzcentrum2016. július 5. 14:41

Külföldi utazásaink előtt érdemes felkeresni a célországban működő magyar vagy egy Európai Uniós ország nagykövetségének honlapját. Onnan lehet ugyanis tájékozódni, mire kell fokozottan odafigyelnünk azért, hogy utazásunk problémamentes legyen. De mit írnak Magyarországról a Budapesten működő diplomáciai missziók? Annak jártunk utána, mire érdemes mostantól neked is odafigyelni!

Az egyes országok diplomáciai képviseleteinek alapvetően kettős feladatuk van. Az egyik, hogy fejlesztik saját nemzetük és a fogadó ország kapcsolatait, a másik pedig, hogy segítséget nyújtanak saját állampolgáraiknak, amikor az adott országban tartózkodnak.

Szinte minden ország külügyminisztériuma készít kisokosokat azokról az országokról, ahová állampolgáraik tömegesen utaznak. A magyar kormány konzuli szolgálatának utazási tanácsai például ide kattintva érhetőek el.

A Magyarországon működő nagykövetségek is ellátják információval a hazánkba látogató állampolgáraikat. Vannak olyan képviseletek, akik a legrangosabb könnyűzenei fesztiválra külön is készülnek.

Amerikai Követség

Az egyetlen szuperhatalom nagykövetsége 2014-ben frissítette utoljára turistáknak szóló figyelmeztetését. Eszerint három fő veszélyforrás leselkedik a turistákra Budapesten:

  • éttermi és szórakozóhelyi lehúzások,
  • pénzváltással kapcsolatos visszaélések és
  • közlekedési csalások.

Az Amerikai Követség szerint a magyarországi éttermek és klubok nagy része becsületesen működik. Amely mégsem, ott leginkább a túlszámlázástól illetve attól kell tartani, hogy amennyiben egy turista reklamál a számla összegével kapcsolatban, akkor fizikailag kényszerítik a fogyasztás irreálisan magas árának kiegyenlítésére.

Négy konkrét klubot is megemlítenek, ezekkel nem árt magyarként is vigyázni, ezért ide is másoljuk őket:

  • Az Andrássy út és az Eötvös utca sarkán található éjszakai klub,
  • a Bécsi út és a Fehér Hajó utca sarkán található étterem,
  • a Kiss József utca és a Rákóczi út kereszteződésében található nyolcadik kerületi klub, valamint
  • a Váci utca és a Régi Posta utca sarkán található, csak lifttel megközelíthető szórakozóhely.

Meglepő javaslat

Egy pénzváltással kapcsolatos lehúzásra is figyelmeztet a követség. A leírás szerint két, általában kigyúrt személy rendőrnek adva ki magát, átvizsgálja a turista pénztárcáját, úgy téve, mintha például kábítószert keresnének. A gyanútlan turista csak később veszi észre, hogy a nagyobb címletek eltűntek a tárcájából. Gyakran egyébként van egy harmadik szereplője is a csalásnak, ő pénzt próbál váltani a turistáknak az átverés előtt.

Az amerikaiak felhívják a figyelmet arra, hogy pénzváltás ellenőrzésével nem nagyon foglalkozik a magyar rendőrség, ráadásul a legtöbb magyar rendőr egyenruhában van. Így ha azt gyanítják, hogy épp megpróbálják lehúzni őket,

akkor forduljanak vissza és kezdjenek el haladni a másik irányba.

A közlekedéssel kapcsolatban egy olyan trükkre hívják fel a figyelmet, mely a magyarokat is veszélyezteti. A sztrádán haladva valaki elkezd ránk villogni és arra figyelmeztet, hogy valami baj van az autónkkal. Amikor félreállunk, hogy megvizsgáljuk, mi is lehet a probléma, akkor a magát segítségnek kiadó autós kilopja értékeinket az autónkból és elhajt. A Pénzcentrum szerkesztőségének nevében hozzátennénk, hogy

ilyen esetekben nem ajánlott üldözőbe venni a tettest, bármilyen vonzónak is tűnik az autópályán mérgesen, de céltudatosan száguldozni.

Franciaország óva int

A franciák jól ismernek minket, hisz hazánk jelenlegi formája is francia termék. A Francia Nagykövetség sok olyan általánosságra figyelmeztet, amit Párizsban sem érdemes megtenni (az összes értékünket és iratunkat ugyanabban a zsebben tartani, éjszakai szórakozóhelyet egy taxis tanácsára meglátogatni, pénzt váltani a reptéren, stb).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekes, már-már szülői óvatosságnak tűnik, hogy kiemelik:

ne fogadjanak el italt idegenektől, továbbá soha ne hagyják italaikat őrizetlenül.

Ami viszont különleges a Francia Nagykövetség esetében, hogy külön szekciót szentelnek a Sziget Fesztiválnak. Az itt feltüntetett tanácsokat általánosságban is megfogadhatjuk külföldi tartózkodás esetén:

  • az iratainknak csak a fénymásolata legyen nálunk,
  • az email fiókunkban tartsunk egy másolatot iratainkról, így ha el is veszítjük őket, a követség egyszerűbben állít ki egy újat, valamint, hogy
  • regisztrálják tartózkodásukat a francia külügyminisztérium honlapján.

További bizonyíték arra, hogy a francia külügy mindent elkövet állampolgárai kényelme érdekében, hogy a belga, a brit, a holland és a német nagykövetséggel együtt, személyesen is jelen vannak a Szigeten. Itt akár új okmányt is kiállítanak saját állampolgáraik részére, ha azok már az összes utazásra jogosító iratot elvesztették.

Németország

Magyarországot és a világ piacait köldökzsinórként összekötő Németország nagykövetsége igen részletes ismertetővel rukkol elő a német turisták számára Magyarországról. Mivel is kezdhetnék, mint azzal, hogy a menekültválság óta megnövekedett migrációs nyomás miatt bevezetett osztrák intézkedések néha jelentős torlódásokat eredményeznek a Németországot Magyarországgal összekötő autópályákon.

A németek kiemelik, hogy Magyarország nem számít különösen kockázatos országnak bűnözési szempontból, valamint, hogy sokat javult a helyzet autólopási fronton a rendszerváltás óta. Az Amerikai Követségtől ismerős autópályás trükkös lopáshoz kísértetiesen hasonlító helyzetre a németek is figyelmeztetnek, úgyhogy tényleg érdemes inkább benzinkútnál megnézni, hogy van-e valami baja az autónknak, ha erre a forgalomban hívják fel figyelmünket.

Bár az autólopások száma csökkent, a németek felhívják saját állampolgáraik figyelmét arra, hogy a közlekedési bírság mértéke akár a 300 ezer forintot is meghaladhatja, ráadásul a bírság kifizetéséig az autót is lefoglalhatja a rendőrség.

KATTINTS! Ezeket az autókat lopják leginkább Magyarországon 2016-ban

Loading...

Címkék:
utazás, lopás, turizmus, sziget, németország, figyelmeztetés, franciaország, usa, túlszámlázás, nyolcadik kerület,