150 ezres bírság Budapest utcáin: ez nem játék!

Pénzcentrum2016. március 31. 16:02

A közelmúltban egyre több segélyhívó berendezés lepte el Budapest utcáit. A Főváros Főpolgármesteri Hivatala szerint ezeknek a kihelyezése nem hozható összefüggésbe a mostanában történt terrorcselekményekkel. Akkor miért van ezekre szükség?

A segélyhívókat tavaly decemberben kezdték el kitelepíteni a főváros utcáira. A berendezés azonban nem játék, hiszen a készüléken is olvasható: aki valótlan bejelentést tesz, akár 150 ezer forint bírságot is kaphat. Súlyosabb esetben pedig akár 3-5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet a büntetésünk.

Eddig 22 berendezés készült el, 28 tart a kivitelezés szakaszában, és még további 83 darab kivitelezését rendelte meg Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

A hívások közvetlenül az ORFK irányítóközpontjába futnak bármely esetben, amikor indokolt a Katasztrófavédelem, Mentő, Rendőrség, közterület-felügyelet hívása ők értesítik őket

- válaszolta megkeresésünkre a hivatal kommunikáció igazgatósága.

Arról nincsen információnk, hogy a beruházás mennyibe került és hogy ezt milyen forrásból finanszírozzák, vagy hogy más magyar városok is tervezik-e segélyhívó berendezések kitelepítését. Kérdésünkre azonban a Főpolgármesteri Hivatal elmondta, hogy a

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
segélyhívó berendezéseknek a megjelenése nem hozható összefüggésbe a közelmúltban történt terrorcselekményekkel.

Változott a terrorkészültségi szabályozás

A Magyar Közlönyben egyébként pont 2015 novemberében jelent meg a terrorkészültségi fokozatok új szabályozása. Míg korábban A, B, C, D betűkkel jeltölték a szinteket, ezt most számok váltották fel. A 4-es az alacsony fokozat, az 1-es pedig a legmagasabb kritikus szintet jelenti.

Hazánkban jelenleg a 3-as (közepes) fokozat van érvényben, ugyanis a múlt kedden történt Brüsszeli terrortámadás után Magyarországon elrendelték a 2-es fokozatú terrorkészültséget, a belügyminisztérium keddi közleménye szerint azonban ezt már mérsékelték és ismét a 3-as fokozat van érvényben.

Címkék:
utazás, Budapest, segélyhívás, terror, segélyhívó, terrorcselekmény,