Fontos! Mostantól ezért is jár kártalanítás a repülővel utazóknak

MTI2015. szeptember 17. 19:01

Az Európai Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy a légitársaságok utasait akkor is megilleti kártalanítás, ha egy járat váratlan műszaki probléma miatt késik.

Kivételt csak "rendkívüli körülmények" esetén lehet tenni, mint például szabotázsakció vagy terrorista cselekmény. A bíróság egy holland utas panasza alapján döntött, aki 600 euró kártalanítást követelt a KLM légitársaságtól, mert a Quito-Amszterdamjárat 29 órát késett. A KLM megtagadta a fizetést, azzal érvelve, hogy a késés oka egy üzemanyagszűrő hibája volt, amelyet a karbantartás során nem lehetett észlelni és előrelátni. Az alkatrészt végül Amszterdamból kellett elhozatni.

A bíróság azonban úgy döntött, hogy egy légitársaságnak számolnia kell az ilyesfajta előreláthatatlan műszaki problémákkal, következésképp a szóban forgó eset nem minősíthető "rendkívüli körülménynek". A légitársaságnak arra van lehetősége, hogy a gyártó cégtől kérjen kártalanítást. A bíróság már 2012-ben úgy határozott, hogy már három órát meghaladó késés esetén is kártalanítás illeti meg az utast. Az EU előírása szerint az utas 250-600 euró kártalanításra tarthat igényt.

Címkék:
utazás, repülő, kártalanítás, szabotázs,