A legtutibb helyszínek: innen nézd a tűzijátékot

Pénzcentrum2015. augusztus 20. 11:02

Idén csak a Dunáról lövik a tűzijátékokat, ezért ha közel a folyóhoz verülnk tanyát, nagy eséllyel jól fogunk látni. Egyelőre nincs hír hatalmas viharokról, úgyhogy minden adott a nyugodt ünnepléshez.

Idén mintegy 7500 pirotechnikai eszközt lőnek majd fel az augusztus 20-ai tűzijáték alkalmával a Dunán álló katonai pontonokról. A teljes költség várhatóan nagyjából 128 millió forint lesz.

Mint azt a programról korábban Leskovics Éva vezető pirotechnikus korábban elmondta: a hagyományokhoz hűen idén is izgalmas programmal készülnek. A műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek majd fel.

A tűzijáték napján az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése aznap leginkább a déli, keleti területeken várható az esti órákig eső, zápor (egy-egy beágyazott zivatar sem zárható ki). A lassú mozgású, intenzív csapadékzónákból rövid idő alatt 20-40 mm feletti csapadék hullhat, a keleti megyékben az átlagos csapadékmennyiség pedig nagyobb területen is elérheti a 15-20 mm-t.

Így változik a közlekedés

Az Államalapítás Ünnepén az ünnepi rendezvények, továbbá augusztus 21-23. között az IRONMAN Budapest triatlon-verseny miatt a hosszú hétvégén számos, budai és pesti főútvonalat és Duna-hidat érintő útlezárás és közösségi közlekedési változás lép életbe a fővárosban. A hosszú hétvégén - különösen augusztus 20-án - a lezárások mértéke miatt a belvárost közösségi közlekedéssel javasolt megközelíteni. A forgalomkorlátozások miatt számos busz- és villamosjárat módosított, vagy rövidített útvonalon jár, ezért a BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok forgalmáról a BKK honlapján, a  mobilalkalmazásukban, vagy a Facebook oldalukon.

A Lánchíd augusztus 20-án hajnali 4 órától 22-én késő estig, a Szabadság híd augusztus 20-án délután 4 órától várhatóan éjfélig, míg az Erzsébet híd 18 és 23:00 között le lesz zárva a forgalom elől. A BKK augusztus 20-án a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalat, a 4-es és 6-os villamost, valamint több, a belváros felé tartó buszvonalat. Amennyiben augusztus 20-án a tűzijátékon résztvevők száma miatt a hatóságok indokoltnak látják, biztonsági okokból a lezárhatják a forgalom elől Margit hidat, a Petőfi hidat, a Rákóczi hidat és a Batthyány teret is. Ha a Margit híd lezárásra kerül, akkor a 4-6-os villamosok Dél-Budáról csak Oktogonig közlekedik, a Petőfi híd lezárásakor pedig a Corvin-negyedig közlekednek a nagykörúti villamosok.

A tűzijáték helyszínének megközelítése elsősorban metróval, majd a belvárosi csomópontokból gyalogosan javasolt. Rákospalota felől az 5-ös, Újpalota felől a 7-es és a 107-es, valamint Újpestről a 105-ös busz az Astoria érintésével csak a Deák Ferenc térig jár. Este a kiskörúton nem jár villamos, ebben az időszakban az M2-es, az M3-as metróval, vagy a 9-es busszal ajánlott utazni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tűzijáték után, jellemzően 21:30 és 23 óra között - a komfortosabb hazautazás miatt -a belvárosból közlekedő járatok szintén gyakrabban közlekednek majd. Augusztus 20-ától 23-áig idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a rendezvénynek helyt adó Budai Vár megközelítését a BKK járatsűrítésekkel és rendkívüli buszjárat elindításával segíti - tájékoztat a BKK.

Honnan nézzük?

Minden évben komoly dilemma, honnan érdemes nézni a tűzijátékot. Ahol nincs óriási tömeg, mégis látunk valamit. Az sem mindegy, mennyire nézzük távolról, hiszen lehet a kép tökéletes, de nem hallani az aláfestő zenét, a verseket.

Előre sosem lehet megjósolni, hol mennyien lesznek, de ha van lehetőségünk rá, és megtehetjük, igyekezzünk háztetős ünneplést tartani. Sok bérház tetejére - amennyiben biztonságos - (ilyenkor) kiengedik a lakókat, és ha egyik barátunk ilyen helyen lakik, betársulhatunk, hogy élvezzük a kilátást.

Valószínűleg sokan lesznek, de még mindig jó helyszín lehet a műsor megtekintésére a Nemzeti Színház kilátója, a Halászbástya, vagy a nem lezárt hidak. De jó helyszín lehet a Filozófusok kertje, kilátók a budai hegyekben, a rakpartok, a Vigadó tér, a Széchenyi István tér vagy a Batthyány tér.

Címkék:
utazás, augusztus 20, tűzijáték, petőfi hid, lezárások augusztus 20,