Ilyen egyszerű lopni a balatoni strandokon + videó

Pénzcentrum2015. augusztus 8. 16:00

A balatoni strandokon egyszerűbb lopni, mint hinnénk. A fürdőzők a saját dolgukkal vannak elfoglalva. Mutatjuk, hogyan rejthetjük el az értékeinket, ha el akarjuk kerülni, hogy kifosszanak.

A Velvet leleplező videójából kiderül, hogy valójában egyszerűbb táskát lopni a balatoni strandokon, mint hinnénk. Ketten készítettek egy videót, amiben egyikőjük volt az "áltolvaj", másikójuk pedig az "áldozat". Három esetben az "áldozat" csak otthagyta a cuccát, és elment fürdeni, ekkor senki a környezetükben nem szólt semmit, amikor az "áltolvaj" elsétált az idegen táskával. Másik három esetben pedig megkért az "áldozat" egy-egy közeli strandolót, hogy vigyázzon a cuccaira, amíg fürdik. Itt egyetlen esetben akadályozta meg valaki a lopást azok közül, akiket megkért, hogy figyeljenek a táskájára.

Tanulság: sokkal jobban vigyázzunk a cuccainkra, ha strandolni megyünk. Íme a Pénzcentrum biztonsági tippjei:

1. Hagyjuk az értékeinket az autóban

Ha autóval érkezünk a strandra, akkor csak a strandoláshoz elengedhetetlen értékeket vigyük magunkkal a partra, minden mást érdemes a kocsiban hagyni. Természetesen az sem mindegy, hogy az autóban hol rejtjük el az értékeinket. Semmiképp se hagyjunk látható helyen értékeket, de a legjobb, ha mindent a szálláshelyünkön hagyunk, vagy a csomagtartóba zárunk. Lényeges, hogy a mobiltelefonokat károsíthatja, ha a felmelegedő autóban hagyjuk, így erre különösen érdemes figyelni.

2. Használjuk az értékmegőrzőt

A fizetős strandokon általában találunk értékmegőrzőket, sőt, az is előfordul, hogy a belépő ára tartalmazza annak díjmentes használatát. Ha mégis fizetni kell érte, akkor is csak néhány száz forintot kérnek el a használatért, ami igazán nem nagy ár azért, hogy biztonságban tudjuk az értékeinket.

Szabadstrandokon nem minden esetben találunk értékmegőrzőt, ha ilyen fürdőhelyet választunk, akkor gondoskodjuk előre dolgaink biztonságba helyezéséről, vagy valaki maradjon a parton fürdőzéskor, hogy vigyázzon a cuccainkra.
Ha külföldre megyünk nyaralni, mindenképp érdemes utasbiztosítást kötni. Ezzel ugyanis a helyi, trükkös tolvajoktól is megóvhatjuk magunkat, ráadásul napi egy csésze kávé árából biztosíthatjuk magunkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Vegyél rejtett tárolót!

Egyre több webshopból beszerezhetők (vagy akár házilag barkácsolhatók) különféle rejtett tároló eszközök értékeink megóvására. Ezek közös tulajdonsága egyébként, hogy vagy hidegen hagyják a tolvajokat, vagy egyenesen elriasztják attól, hogy a dolgaink között turkáljon. Például üres chipses doboz, nem átlátszó ételhordót.

4. Az üres naptejes doboz titka

A rejtett tárolók koronázatlan királya a naptejes doboz, amit akár otthon is elkészíthetsz egy kiürült flakon felhasználásával. Erre aztán tényleg nem gondolnak a tolvajok, amikor az értékeinkre vadásznak.

5. Hagyjuk a szálláson az értékeinket

Ez főleg akkor megoldható, ha jól zárható a nyaraló, vagy lakás, ahol megszállunk. A legnyugodtabbak egyébként akkor lehetünk, ha a szálláshelyünkön recepció működik, ilyenkor ugyanis a kulcsokkal sem kell bajlódnunk a strandon. Talán néha az sem árt, ha nem visszük magunkkal mobiltelefonunkat.

Címkék:
utazás, Balaton, strand,