Hány napra utazunk el? Mennyit költünk a nyaralás alatt?

Pénzcentrum2015. július 29. 13:02

Az előző évhez képest átlagosan egy nappal hosszabb idén a nyaralás, és 30.000 forinttal több is jut rá a magyar családoknál - derül ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.

A hazai lakosságnak változatlanul nagyjából a fele 48 százaléka nyaral idén, amelyet jellemzően júliusra vagy augusztusra időzít. A 2014-es felméréséhez képest ebben a szezonban 8 napról átlagosan 9 napra emelkedik az üdülésre szánt idő. A Balaton és más, belföldi célpontok töretlen népszerűsége mellett a tavalyi 16 százalékról 23 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik idén valamilyen európai tengerpartot tűznek ki úti célul.

A nyaralás hosszabb időtartama, illetve a távolabbi úti célok valamivel nagyobb anyagi áldozatot is követelnek, így a pihenésre szánt átlagos összeg negyedével - több mint 30.000 forinttal - nőtt, a tavalyi 118 000 forintról 151 000 forintra.
{{EMBED:infogram_0_mennyi_penzt_szanunk_a_nyaralasra}}

A többség számára a nyári kikapcsolódás előre eltervezett kiadást jelent, amelyet a nyaralni készülők 79 százaléka elsősorban a spórolt pénzéből fedez. A kutatásban részt vevők nem szívesen folyamodnak kölcsönért nyári szabadságuk finanszírozásához; ha mégis, akkor inkább családtagokhoz, ismerősökhöz fordulnak segítségért (4 százalék), és még ennél is kevesebben igényelnek gyorskölcsönt vagy terhelik meg hitelkártya-keretüket (2-2 százalék).

Egyre gyakrabban használjuk a bankkártyánkat

A fizetőeszközök tekintetében továbbra is tartja magát a jellemzően otthonról magunkkal vitt készpénz dominanciája, de emellett egyre inkább teret nyer a bankkártyás fizetés. Ezen belül is tízből négyen már a gyors és praktikus érintés nélküli Paypassos vagy Paywaves fizetést választják - igaz, egyelőre főleg belföldön.

A külföldön nyaraló válaszadók felkészülten indulnak útnak: 85 százalékuk tisztában van a célország fizetőeszközének árfolyamával. Ezen belül azok, akik már korábban is nyaraltak külföldön, ennél is nagyobb arányban tájékozottak: 96 százalékuk ismeri az éppen aktuális árfolyamot. A vásárlások terén is hasonló tudatosság mutatkozik meg: a válaszadók közel kétharmada tételtől függetlenül átszámítja az árakat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor a biztonsági szempontokkal kapcsolatban már kevésbé vagyunk előrelátóak: a külföldi vakáció során elveszett vagy ellopott bankkártyáját ugyanis a megkérdezetteknek csak egyharmada tudná azonnal letiltani, míg a többiek fele-fele arányban bankjuk telefonos ügyfélszolgálatán, illetve interneten tájékozódnának a teendőkről.

A bankkártyás fizetés előnyeit nyaralás alatt is érdemes maximálisan kihasználni, és erre egyre többen ébrednek rá. Szintén örömmel tapasztaljuk, hogy a rendkívül kényelmes érintés nélküli technológiát is mind többen használják a vakációjuk során

- mondta el Zsoldics Arthur, a Budapest Bank lakossági számlavezetési szolgáltatásainak vezetője.

Címkék:
utazás, bankkártya, külföld, költekezés,