Drágább lehet idén a Balaton: ezért várható emelés

Pénzcentrum2015. június 22. 17:01

Ha az állam nem egészíti ki a nyaralók által befizetett idegenforgalmi adót, nagy bevételkieséssel számolhatnak az önkormányzatok az idei szezonban. Kérdés, ki hogy oldja meg a kieső összeg pótlását, például valahol fizetős lesz a strand, vagy a parkolás.

Drágulhat az idei szezonban a Balaton: megszűnhetnek a szabadstrandok, és sok helyen már nem lehet majd ingyenesen parkolni. A drágulás fő oka az lehet, hogy növekedhet az idegenforgalmi adó. Vagyis egészen pontosan nem az adó emelkedne, hanem a fizetendő rész turistákra eső része. Ugyanis eddig minden, az önkormányzatoknak fizetett forinthoz másfelet adott az állam, így könnyítve a nyaralók terheit - derül ki az RTL Klub híradójából.

A befizetett adót különböző fejlesztésekre kell fordítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint azonban az így befolyt összeget nem minden esetben erre használják fel az önkormányzatok. Például akad olyan település, ahol falunapot rendeztek az állami hozzájárulásból, azaz abból a kiegészítésből, amit az állam "csapott hozzá" a turisták befizetett idegenforgalmi adójához. Ezért az NGM azt fontolgatja, hogy felfüggeszti ezt a fajta támogatást.

Mivel a helyi önkormányzatoknak továbbra is szüksége van erre a pénzre, vagy adóemeléssel fogják tudni pótolni a kieső összeget, vagy pedig a szabadstrandok fizetőssé tételével, esetleg fizetős parkolókkal tehetnek majd szert egy kis extra bevételre.

Címkék:
utazás, Balaton, adó, nyár, ár,