Sosem találnád ki, mennyit keres egy BKV-ellenőr

Világgazdaság2014. május 19. 10:00

Év végén kezdődhet az elektronikus jegyrendszer bevezetésre. Az átállás három éve alatt fokozatosan váltják fel a mostani jegyeket és bérleteket a chipkártyák és időalapú e-jegyek. Habár valamennyi metróállomáson lesz be-és kiléptető kapu, a BKK nem kívánja leépíteni az ellenőröket, akiknek jelenleg 180 ezer forint a bruttó fizetése - írja a Világgazdaság.

Egyelőre csak papíralapú és nem feltölthető jegyeket és bérleteket lehet vásárolni a jegyautomatákból, de ennél jóval többre képesek. Az elektronikus jegyrendszer az év végétől kezdőd ő bevezetésével e-utazási kártyákat is vásárolhatunk, valamint feltölthetjük meglévő kártyánkat is.

Az e-jegyrendszer több ütemben kerül bevezetésre, az átállásra három év lesz majd. A bérletigazolványokat csipkártya váltja majd fel, amely egy bankszámlához tartozó bankkártyához lesz hasonlítható. A bérletesek fényképes és névre szóló kártyát kapnak majd. A vonaljegy típusú termékek helyett időalapú jegy lesz, de a kártyához tartozó pénzegyenleg terhére is utazhatunk.

Annak ellenére, hogy valamennyi metróállomáson lesz be-és kiléptető kapu, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nem kívánja leépíteni az ellenőröket. Az e-jegyeket is szükséges lesz ellenőrizni, ehhez speciális kézi ellenőrző készüléket kapnak majd. A BKK jegy-és hévjegy ellenőrei főállásban, határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak, havi átlagos bruttó jövedelmük közel 180 ezer forint. A biztonsági őrök és a segéd-jegyellenőrök alvállalkozón keresztül vannak foglalkoztatva.

 

Címkék:
utazás, bkk, bkv, jegy,