Újabb városfejlesztésre készülnek Orbánék a Citadellán?

Pénzcentrum2014. május 5. 15:35

Hétfő reggel rendőrök zárták le a Citadella felé vezető utat, miután az ingatlan vagyonkezelője a segítségüket kérte, mert nem tudott megállapodni a Gellért-hegy tetején lévő vendéglátóhelyekkel. A lépés egyben azt is jelentheti, hogy hamarosan - Makovecz Imre tervei alapján - megkezdődhet a Citadella falazatán kívüli körsétány fejlesztése.

Ma reggel rendőrök zárták le a Citadella felé vezető utat, miután az ingatlan vagyonkezelője, az MNV Zrt. a segítségüket kérte, mert nem tudott megegyezni a Gellért-hegy tetején lévő vendéglátóhelyekkel. a terület visszaadásáról. Az MNV azért ragaszkodik a visszavételhez, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a Világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek.

A jogszabály ugyanis előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A hatóság szerint azonban az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre - írja közleményében az MNV.

Kezdődhet a Hungarikum-utca fejlesztése?

Mint ismert, 2013 októberében kormányhatározatot adtak ki a 2011. szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre munkásságának megőrzéséről. E szerint a minisztériumoknak - többek között - át kell nézniük az alkotóművész hátrahagyott terveit is, és javaslatot kell tenniük arra, melyek érdemesek a megvalósításra. Ez nem kis munka; Makovecz munkássága során közel ötszáz épületet tervezett, amelynek hozzávetőlegesen a fele épült csak meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyik ilyen hátrahagyott Makovecz-terv a Citadella falazatán kívüli körsétányra megálmodott Hungarikum-utca. Bár arról egyelőre nincs információ, hogy az MNV Zrt. mihez kezd majd a területtel, egy azonban biztos, a Makoveczről szóló kormányhatározat, illetve a Világörökségről szóló törvény rendelkezései egybecsengenek.

Támogatási nyilatkozatában Makovecz Imre még 2011-ben így írt az új üzletsorról: "Fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását." A fejlesztés tehát, ha a vagyonkezelő és a város/kerületi vezetés is úgy dönt, hamarosan kezdetét veheti a mintaépületnek szánt Trianon Házzal.

Címkék:
utazás, Budapest, buda, városfejlesztés, építkezés, mnv zrt,