Európa legnagyobb múzeumi fejlesztése lehet a Városliget átalakítása

Pénzcentrum2014. március 6. 13:00

Világszínvonalú múzeumi negyedet szeretnének létrehozni a Városligetben, ezért írtak ki nemzetközi tervpályázatot - hangsúlyozta a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Baán László Európa legnagyobb múzeumi fejlesztésének nevezte a 75 milliárd forint értékű projektet.

Több száz pályamunkát várnak a május 27-i határidőig a Liget Budapest Projektre. A rangos nemzetközi zsűri a tervek szerint decemberben hirdet végeredményt, és a múzeumok 2018-ra készülhetnek el. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a Városligetben kap helyet az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza, a Fotómúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum.

Hiába építik be jobban, mégis nőni fog a Városliget zöldfelülete - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Baán László hozzátette: jelenleg a Városliget 5,7 százaléka épületekkel beépített, és ez az arány a Múzeumi Negyed megépülése után sem nő majd 10 százalék fölé.

Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint ugyanakkor a liget zöldfelületi mutatója, vagyis a tényleges zöldfelületi arány mindössze 60 százalékos. Ugyanis az utak, a lebetonozott felületek, a legkülönbözőbb, nem építményként nyilvántartott egyéb építmények mind-mind helyet foglalnak - tette hozzá. A miniszteri biztos példaként említette, hogy csak az 56-osok tere 50 ezer négyzetméternyi lebetonozott felületet jelent.

Baán László közölte: "Egy jó részét vissza fogjuk tudni adni a zöldnek. Így tudjuk növelni a liget tényleges zöldfelületét." Szavai szerint "az nem elég, hogy most befüvesítünk egy kis térséget: a biológiai értékét, az aktivitását kell növelni, ami sokkal szigorúbb kritérium." A miniszteri biztos úgy véli, már idén nyáron érzékelhető lesz - a felújításoknak, javításoknak köszönhetően - hogy a Városligetnek lett gazdája.

Baán László nemzetközi ismert márkanévvé tenné a Liget Budapest elnevezést. Mint elmondta: a volt Vidámpark Hungária körúti végénél épül meg például az új Cirkuszépület, ahol egy új kisföldalatti megállót is nyitni fognak. A projekt miniszteri biztosa hozzátette: az M3-as autópálya városligeti bevezetése is megszűnik a Liget Budapest Projekt tervei szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy fogalmazott: "óriási könnyebbséget fog jelenteni a liget terhelésének, hogy az átmenő forgalom ki lesz tiltva. Az, hogy rá van engedve egy autópálya szakasz a ligetre, totális abszurd, amit ugyan megszoktunk, de több ezer, akár tízezer autó megy át naponta a ligeten, ennek a terhelése megszűnik. Körben mélygarázsok fogják befogadni a ligetbe járó forgalmat, és a ligeten belül elektromos midibusz-hálózat fogja azt az élményt segíteni, hogy valóban egyként éljük meg a liget-élményt."

Baán László szerint lehetséges lesz a mintegy 150 milliárd forintos beruházás egy részét Európai Uniós támogatásból megvalósítani. "A közép-magyarországi régió, tekintve, hogy az egy főre jutó GDP itt felette van az uniós átlagnak, nem lesz kedvezményezett a többi magyarországi régióval összehasonlítva. De lesznek olyan központi programok: turizmusfejlesztés, gazdaságfejlesztés, amiből igenis lehet majd erre fordítani. Ennek az arányát ma még nem látjuk" - magyarázta a Liget Budapest Projekt vezetője. Hozzátette: a projekt megvalósításában számítanak a magánbefektetőkre is.

 

Címkék:
utazás, városfejlesztés, városliget, egy főre jutó gdp 2018, városliget projekt,