Egyre népszerűbb a Balaton az orosz turisták körében

Világgazdaság2014. február 26. 09:02

Hévíz, Siófok, Balatonfüred és Zalakaros - ez a négy város fogadta tavaly a balatoni vendégeknek több mint a felét. Sármelléken idén még több orosz landolhat - írja a Világgazdaság.

A KSH adatai szerint 2013-ban a balatoni szálláshelyeken 1,3 millió vendég 4,6 millió vendégéjszakát töltött el. Az üdülőkörzet szálláshelyei az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékkal több vendéget fogadtak, a regisztrált vendégéjszaka-szám pedig 3,9 százalékkal bővült.

A Balaton teljes vendégkörének több, mint a felét négy város - Hévíz, Siófok, Balatonfüred és Zalakaros - szálláshelyei fogadták.

A balatoni szálláshelyek tavaly 355 ezer külföldi vendéget fogadtak, átlagosan 44 százalékos éves szobakihasználtsággal működtek és 47 milliárd forint bruttó bevételt értek el. A SZÉP-kártyás fizetések összértéke az év során meghaladta a 3,9 milliárd forintot. Németországból és Ausztriából jöttek a legtöbben (de kevesebben, mint 2012-ben), az orosz piac már itt is a harmadik legnagyobb küldő állammá vált, de gyengült a holland, a dán, a francia és a brit érdeklődés. A Magyarországon orosz vendégek által eltöltött idő egyharmada a hévízi szálláshelyeken realizálódott.

Címkék:
utazás, nyaralás, Balaton,