Aggódik a 4-es metró miatt a VEKE

Pénzcentrum2014. február 25. 14:03

Aggódik a 4-es metró üzembiztonsága miatt a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). A szervezet hétfői közleménye szerint az aggodalomra alapot ad a 2-es metrón előforduló üzemzavarok nagy száma is. A bejelentett intézkedést, a felszíni hálózat kapacitásainak változatlanul hagyását így érthetőnek tartják, bár úgy vélik, jobb lenne, ha nem kellene rá sort keríteni.

A VEKE szerint már most bizonyos, hogy az átadás utáni felszíni hálózathoz később hozzá kell majd nyúlni, mely az utazóközönség számára kellemetlenséggel járhat. A többletteljesítménynek is valahol meg kell fizetni az árát. A méregdrágán megépített, és jelentős üzemeltetési többletköltséget magával hozó metróvonal mellett pazarlásnak tartják a felszíni hálózatot a jelenlegi járműszámmal üzemeltetni.

A pazarlás ára pedig jövőbeni fejlesztések elmaradása, későbbi ár-, vagy adóemelés is lehet - vélik. Egy átgondolt felszíni hálózat már biztonsággal alakítható a metróhoz, és nincs szükség hónapokon keresztül duplán finanszírozni a felszíni és felszín alatti közlekedés teljes kapacitását csak azért, hogy legyen vészforgatókönyv a metró esetleges üzemzavara esetére.

Úgy vélik, a legjobb megoldás a metró átadásának elhalasztása mindaddig, amíg az üzembiztonság eléri az elfogadható szintet. Addig pedig van idő a hálózattervezés előkészítetlensége miatti csúszást behozni.

Címkék:
utazás, bkk, bkv, 4-es metró,