Meglepően sokan utaztak tavaly Magyarországon

Pénzcentrum2014. február 11. 09:02

Egyre többen utaznak belföldön, majdnem öt százalékkal több vendégéjszakát értékesítettek 2013-ban - írja a Népszabadság.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2012-höz képest tavaly majdnem öt százalékkal több, összesen 22,8 millió vendégéjszakát értékesítettek, és az egész szektor árbevétele nőtt. A növekedés legnagyobb részét a szektor bevételeinek nyolcvan százalékát adó szállodák produkálták: 5,3 százalékkal ugrott meg a tavalyelőtti évhez képest az értékesített éjszakák száma, és a bevételek 10,7 százalékkal nőttek. Tavaly átlagosan negyven százalékos volt a szobakihasználtság, ami szintén kis növekedést jelent az előző évhez képest.

Tehát összességében nőtt a szektor forgalma, de folytatódott a külföldi, főként üzleti turizmus részarányának a csökkenése, illetve a magas minőségi és árkategóriába tartozó ötcsillagos szálláshelyek visszaszorulása. Az ötcsillagos szálláshelyeknél valamelyest csökkent a szobafoglaltság, és romlott az átlagszobaár is.

A belföldi kereslet erősödése javarészt a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) térhódításával magyarázható. A csökkenő külföldi kereslet leginkább az üzleti turizmus iránti érdeklődés csökkenésével írható le: befejeződött több olyan beruházás is, ami jelentős számú vendéget hozott az országba korábban. 2013-ban a Malév csődje miatt megerősödő fapados légitársaságoknak köszönhetően viszont megugrott a háromcsillagos szállodák piaca. Ezekben a hotelekben egy év alatt 9,9 százalékkal nőtt a szobafoglaltság, míg az egy kiadható szobára eső árbevétel 28,7 százalékkal ugrott meg.

Címkék:
utazás, szálloda, turizmus, vendéglátás,