Törvénnyel alapoznák meg a budai luxusfejlesztést

MTI2013. szeptember 10. 16:35

Törvénnyel alapoznák meg a Normafa Park fejlesztéseit; a kormányelőterjesztés szerint a sportterületen eltérhetnének egyes hatályos szabályoktól.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett indítvány célja a történelmi sportterület hagyományaira épülő, elsősorban a sí sportág népszerűsítésén alapuló, európai színvonalú sportközpont kialakításának megalapozása. A területen olyan közparkot alakítanak ki a táj- és természetvédelmi szempontok figyelembe vételével, amely egész évben biztosítja a Normafa kihasználtságának feltételeit, turisztikai szempontból egyedülálló a vonzereje, továbbá a vendéglátás és a szállodák fellendülésével erősíti a munkahelyteremtést és a belföldi turizmust.

Az előterjesztés kiemelt fontosságúnak tartja azt is, hogy minden budapesti általános iskolásnak elérhető módon, akár iskolai keretek között lehetősége legyen megtanulni síelni. A sísport egykori kiemelt szerepének visszanyeréséhez és a biztonságos szabadtéri sportolás feltételeinek megteremtéséhez olyan közösségi használatú parkerdőt kell kialakítani, amely biztosítja a védett, közösségi jelentőségű természeti értékek, területek megmaradását, funkciójának betöltését, a lokális kulturális értékek megőrzését, illetve helyreállítását, valamint széleskörű kikapcsolódási lehetőségeket.

Az indítvány szerint a Normafa környékén érvényes természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályok jelenleg nem teszik lehetővé a céloknak megfelelő infrastrukturális beruházások megvalósítását. A jelenlegi szabályrendszerrel nem lehet megszüntetni a terület jogszerűtlen használatát, például a downhill kerékpározást, s a történelmi hagyományokhoz visszanyúló tényleges használat sincs összhangban az országos jogszabályokkal.

A kormány olyan törvény megalkotását tartja szükségesnek, amely lehetővé teszi az európai színvonalú sportkomplexum kialakítását, de nem változtatja meg országos érvénnyel a természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályokat, csak kifejezetten a Normafa területére enged eltérést.

A törvényjavaslat részletesen szabályozza az egyes területeken elhelyezhető funkciókat, a beépíthetőség tiltását vagy kis mértékű növelését. Kitér arra is, hogy az állami tulajdonban lévő földterületek ingyenesen a XII. önkormányzat vagyonkezelésébe kerülnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere július közepén jelentette be, hogy átfogó fejlesztési terv készül a XII. kerületi Normafa parkra, a téli sportokkal és az évszaktól független szabadidős lehetőségekkel kapcsolatos beruházások mintegy 5 milliárd forintból valósulhatnának meg. A beruházás része egyebek mellett, hogy a balesetek elkerülése érdekében különválasztják a sípályát és a szánkópályát, új lifteket építenek és fejlesztik a közlekedést, valamint a parkolást.

A Normafa Parkról szóló általános vitát szerdán tartják az Országgyűlésben.

 

Címkék:
utazás, fejlesztés, normafa, rehabilitáció, sportközpont,