50 ezres bírságot is kaphatsz a kánikulában

Pénzcentrum2013. július 29. 16:06

Magyarországon a legtöbb bányató üzemi terület, ezért megközelítésük, s így a fürdés és a vizibiciklizés is tilos. Aki ezt megszegi, 50 ezer forintos bírságra is számíthat.

Kánikulában különösen népszerűek a bányatavak, hiszen amellett, hogy vizük frissítően hűvös és többnyire gyönyörű környezetben vannak, látogatásukkor még belépőre sem kell költeni. Budapest környékén például leginkább az Omszki-tó és a Luppa-tavak vonzzák a nyári időszakban a hűsölni vágyókat - a statisztikák szerint egy-egy szezonban több ezren is ellátogatnak ezekhez a tavakhoz.



Nagyobb térképre váltás

Pedig ezekben a tavakban, mint ahogy a legtöbb hazai bányatóban tilos a fürdőzés és bármilyen tevékenység végzése! Éppen ezért a nyári hónapokban, azon belül is a legnagyobb kánikulában évek óta fokozott ellenőrzéseket hajt végre a rendőrség. Akit a szabályok megszegésén tetten érnek, az a jogszabályban meghatározott, súlyos bírság kiszabására számíthat.

Melyik bányatóban lehet fürdeni Pest megyében?
Pest megye közel negyven bányatavából kilenc területén (Dunavarsány, a délegyházi tórendszer három taván (2-es, 4-es, 6-os), Dunaharaszti, Áporka, Kiskunlacháza, Pócsmegyer) engedélyezett a fürdés. Dunaharaszti és a budakalászi Omszki-tó egy részén lehetőség van a motoros vízi sporteszközök használatára. Továbbá az Omszki-tavon legálisan vízisípályát alakítottak ki, ennek használata is engedélyezett.

Ezért nem lehet a bányatavakban fürdeni:

  • A bányatavak területén fürödni csak olyan helyen lehet, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Fürdésnek számít az is, ha a vízbe felfújható matraccal, játékcsónakkal vagy vizibiciklivel megyünk be. Az illetékes önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ kistérségi hivatalának feladata, hogy a bányatavaknál kijelölje a fürdőhelyeket, így a rendőrség csak ennek betartásáért felel, azt ellenőrzi, hogy ki fürdik tiltott helyen. Aki megszegi az előírást 5 - 50 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, mivel közlekedésrendészeti szabálysértést követ el.
  • A bányatavak legfőbb veszélye a fentiek figyelembevétele mellett, hogy hirtelen mélyülnek és a mélységük miatt az átlagosnál hidegebbek. Erre figyelemmel hat éven aluli, és 14 éven aluli úszni nem tudó gyerekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a fürdésre kijelölt és arra alkalmas helyeken. Ez azonban a felnőttekre is vonatkozik, hiszen aki egyáltalán nem tud úszni, vagy tud, de nem biztonságosan, az ne menjen be a vízbe, mert a bányatavak környékén legtöbb esetben nincsen úszómester vagy mentőszolgálat, ezért egy baleset estén késhet az elsősegélynyújtás, ami akár az életébe is kerülhet annak, aki nem tud jól úszni.
  • A fürdésre kijelölt tavak vízminőségét a nyári szezonban kéthetente ellenőrzik, ezen kívül az ivóvízellátás és a mellékhelyiség is biztosított az ilyen tavak környékén, azonban ott, ahol fürödni tilos és nincs kijelölt fürdőhely, sok esetben nem ellenőrzik a víz minőségét, ezért fertőzésveszéllyel is számolni kell. A vízben és azok környékén előfordulhat bármilyen szemét, különféle roncsok, autóalkatrészek. Ezeken a tavakon nincs kiépítve mellékhelyiség, öltöző és sok esetben még a szemétgyűjtési lehetőség is hiányos.
  • A tavak mélységük miatt rendkívül hidegek és nyáron is sokkal nehezebben melegszenek fel, ezért ügyeljünk arra, hogy felhevült testtel ne ugráljunk, ne ússzunk be, mert a hirtelen hideg izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat.
  • Ezen kívül fontos tudni, hogy a tiltás ellenére a bányatavakon gyakran fordulnak elő jet-skizők, ami balesetveszélyes. Ilyenkor nem ajánlott a víz alá merülni, mert a jet-skiről nehezen észrevehető, ha valaki a vízben tartózkodik és a jármű fékező berendezéssel nem rendelkezik, nehezen irányítható.
  • Nem tanácsos teli gyomorral, alkohol vagy más kábító hatású szer hatása alatt a vízbe menni, valamint szív- és keringési betegségben szenvedők is tartózkodjanak a fürdéstől.
Címkék:
utazás, strand, bányató,