Ezeket a tengerpartokat mindenképp kerüld el idén nyáron

Pénzcentrum2013. május 25. 16:02

Most már csak a napfény és a nyárias meleg hiányzik, ugyanis az európai tavak és a földrészt körülvevő tengerek vízminősége csaknem mindenütt lehetővé teszi a fenntartás nélküli fürdőzést. Az Európai Unió környezetvédelmi intézetének vízminőség-ellenőrző tanulmánya ezúttal is kitűnő bizonyítványt állított ki Németországnak - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

Csaknem valamennyi német tó és folyó, valamint az ország északi határát képező Balti-, illetve Északi-tenger vízminősége teljesen megfelel az Európai Unió környezetvédelemi intézete által támasztott követelményeknek. A Koppenhágában működő intézet idei felmérésében megelégedéssel állapította meg, hogy a 27 uniós ország illetékes intézményei derekasan teljesítik feladatukat, mert a belvizek és tengerek gyakorlatilag tisztának minősíthetők.

Az észak-németországi strandok közül csaknem valamennyi vízminőségét kiválónak találták az intézet ellenőrei, a belvizek közül pedig a bajorországi folyók, valamint tavak tisztaságát emelték ki a leginkább. Úgy ítélték meg, komolyan javult a Földközi-tenger állapota is.


A rangsorolás élvonalában találjuk a ciprusi, görögországi, máltai és horvátországi strandokat. Nem kívánatos viszont fürödni a belga tengerparton, holott egykor Ostende az egyik legelegánsabb európai üdülőhelynek számított. Mindez alighanem összefügg az egyik legforgalmasabb európai víziút, a La Manche csatorna szennyezettségével, mert az Európai Unió környezetvédelmi intézetének jelentése szerint csak fenntartással lehet fürödni Spanyol- és Franciaország, valamint Belgium és Hollandia óceáni strandjain.

A Balaton vízminőségét jónak találta a felmérés.

Címkék:
utazás, nyaralás,