Bevonhatják a nyugdíjasbérleteket Budapesten

Népszava2013. február 27. 09:04

Megfontolja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), hogy változtat új, az időseket sértő, és már a Nyugdíjasok Országos Képviseleténél is bepanaszolt jelzésén, amely a korábbi "NY" megkülönböztetést elhagyva hajlott hátú, botos pálcikaemberként ábrázolja a szépkorúakat a kedvezményes nyugdíjasbérleten - számol be róla a szerdai Népszava.

A BKK tájékoztatása szerint minden esetben figyelembe veszik az új piktogramok kapcsán érkezett észrevételeket, azokat feldolgozzák, és néhány hónap múlva a teljes rendszert felülvizsgálják. A BKK hangsúlyozta: az elemek tervezésénél nem állt szándékukban senkit megsérteni, nemzetközileg elterjedt mintákat vettek alapul. Mint felhívták a figyelmet, a bérleteken használt nyugdíjaspiktogramot a járműbelsőkben több éve használják az elsőbbségi ülések jelzésére.

Egy meglehetősen összetett fogyasztói, bérlethasználói csoportnál minden esetben kompromisszumokkal jár egyszerű és felismerhető jelképet találni. A nyugdíjasbérletek esetében a jogosultak köre kiterjed az előnyugdíjazási, nyugellátási és rokkantsági támogatás kedvezményezettjeire, így a nemzetközi sztenderdekben is szereplő, nyugdíjasokat jelölő, botos piktogram választása egyértelmű volt. A szimbólum része a BKK egységes utastájékoztatási vizuális rendszerének, melynek alapelemei a piktogramok - közölte a BKK.

 

Címkék:
előnyugdíj,