A legolcsóbb új autók Magyarországon: itt a lista

Pénzcentrum2013. február 17. 11:06

A 12 évhez közelítő átlagéletkorú magyarországi autópark a céges járművek korosodását is jelenti. Ez pedig a szervizköltségek, a környezetterhelés és adott esetben a magasabb hajtóanyagszámla révén a cégek eredményességére is kihat, így érdemes átgondolni, nem jobb-e egy korszerű, garanciális, új autó. Az autóbeszerzési szokásokat megfigyelve az derül ki, hogy a hazai vállalkozások jelentős része továbbra sem a teljes használati időre vetített ráfordítások nagyságát, hanem a beszerzési árat veszi figyelembe a döntés meghozatalakor.

A Portfolio.hu a Datahouse segítségével megvizsgálta, melyek 2013 január végén a legalacsonyabb beszerzési áru személyautók az újautó piacon.


A listában szereplő akciós modellek ára a nyilvánosan meghirdetett listaár csökkentve az adott márka egész országra kiterjedő, központi, az importőr által nyújtott kedvezménnyel. Az egyes márkakereskedésekben előfordulhatnak ettől eltérő - adott esetben kedvezőbb - ajánlatok is, melyek részleteiről az adott kereskedés tud felvilágosítást adni. A kedvezményes árak több esetben csak bizonyos feltételek - pl. finanszírozás, használtautó leadás, stb. - teljesülése esetén érvényesek.

A 3 millió Ft alatti kínálatban - néhány LPG változat kivételével - csak benzines modellek találhatók, az alacsonyabb fogyasztású dízelekért mélyebben kell a kasszába nyúlni. A relatív alacsony vételár ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy adott jármű a továbbiakban is "olcsó" marad. A változó költségeket növelik az üzemanyagok egy része - a példában szereplő autók esetében a benzin vagy LPG, az ablakmosó folyadék -, a mosás, egy sajáthibás töréskár után az önrészesedés, valamint a parkolási, úthasználati díjak és az esetleges büntetések adódnak hozzá. Az egyre hosszabbá váló, nem egy esetben akár 5-7 évet is elérő garancia időtartama alatt a szervizlátogatások, karbantartások díjaival is kell kalkulálni, így nem mindegy, hogy 10-15 ezer, vagy csak 30 ezer kilométerenként kell a műhelyt felkeresni. A teljes tulajdonosi költség - TCO - meghatározása csak a használati körülmények teljes körű ismeretében lehetséges.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tavaly és az idén is változott szabályozás azonban lehetővé teszi, hogy az operatív lízing keretében használt járművek havi bérleti díjának forgalmi adóját a vállalkozás - a hivatalos használat arányában - levonja. Fontos, hogy a havidíj áfa tartalma csak a megfelelő dokumentációval - útnyilvántartással - alátámasztott céges használat arányában igényelhető vissza, így ennek adminisztrációjára is figyelmet és időt kell fordítani. Nagy segítséget jelentenek ebben a különböző - akár integrált, akár "dobozos" - szoftvermegoldások. A céges autókhoz kapcsolódó szervizszolgáltatások forgalmi adója 50%-os mértékig - tehát az áfa feléig - szintén levonható az idei évtől.

Címkék:
biztosítás, autó, autó lízing cégek,