A legjobb balatoni éttermek; luxus a horvát nyaralás? - a hét hírei

Pénzcentrum2012. augusztus 5. 18:49

A hét 31. hetében ismét megérkezett a kánikula Magyarországra. Éppen ezért ezen a héten kiemelten foglalkozott a Pénzcentrum.hu a nyaralással, s főként annak költségeivel. Megmutattuk például, mennyiből juthat el egy család a horvát tengerpartra, de elkalauzoltuk olvasóinkat a legjobb balatoni éttermek, illetve halsütödék házatájára is. Ezek voltak tehát a hét legérdekesebb hírei a Pénzcentrum.hu-n. A cikkek elolvasásához kattints a címekre.

Ezek a legjobb balatoni halbüfék, éttermek 2012-ben - itt a lista!
Elkészült a legjobb balatoni éttermek 2012-es listája. Az összesítés szerint továbbra is a balatonszemesi Kistücsök étterem a legkedveltebb tóparti vendéglátóhely, akadnak azonban meglepetések is a listán. Annak sem kell azonban aggódnia, aki az étterminél alacsonyabb árfekvésű helyre menne - idén ugyanis újdonságként elkészítették a legjobb tóparti halsütők toplistáját is. A legjobb tizenegy balatoni halbüfé közé többek között siófoki, szigligeti, lellei, fűzfői és füredi árus is bekerült.

Ide lő az adóhatóság: Te is beleszaladhatsz
A Pénzcentrum.hu információi szerint továbbra is sorra tagadja meg a vállalkozásoktól az adóhatóság az általános forgalmi adó (áfa) levonását az eladónál megállapított szabálytalanságra hivatkozva olyan esetekben is, amelyekben a számla kibocsátója megfizette az áfát. Ez ellentétes az Európai Bíróság egy hónappal ezelőtt hozott ítéletével - hangsúlyozzák a lapunk által megkérdezett szakértők. A sértett adózók végső esetben akár a magyar államot is beperelhetik, ha a bíróságok és a Kúria sem hajlandóak alkalmazni az európai uniós jogot.

Tényleg luxus a horvát nyaralás? Kiszámoltuk
Bár a legtöbb magyar itthon tölti az idei nyarat, mégis akadnak szép számmal, akik ezúttal is az Adriát választják a szabadság eltöltésére. Felmérések szerint a családok közel 200 ezer forintot szánnak a jól megérdemelt pihenésre, nagy kérdés ugyanakkor, hogy ebbe az összegbe mi is fér bele a horvát tengerparton. Egy négy fős családnak mindenképp érdemes még az utazás előtt kalkulációt készíteni, hogy ne okozzon pénzügyi nehézségeket a családi nyaralás - se külföldön, se a pihenés után hazatérve. Ebben próbál segítséget nyújtani ezúttal a Pénzcentrum.hu.

Bankkártyák milliói veszélyben: a boltoknál lehet a hiba
Minden jel szerint kisebb bankkártya-pánik van kibontakozóban Nagy-Britanniában. A gondot egy újfajta csalási technológia lehetősége jelenti, amely a boltokban kihelyezett POS-terminálokat támadhatja. Magyar szakemberek szerint nálunk egyelőre nem jelentkeznek a tünetek.

Így változnak az öröklési szabályok: fricska az özvegyeknek
Jócskán átszabná a kormány az öröklési szabályokat a nemrégiben a parlament elé terjesztett új Polgári törvénykönyvben (Ptk.). A legnagyobb változás az özvegyekre vonatkozó rendelkezésekben várható, mivel megszűnik a vagyon egészére kiterjedő holtig vagy a következő házasságkötésig tartó haszonélvezeti joguk. Új elemként jelenik meg, hogy a házastárs vagy élettárs mellett a szülők is örökölhetnek elhunyt gyermekük után. Legalább tíz év együttélés esetén holtig tartó lakáshasználati jogot kapnak az élettársak.

Így számolna le Brüsszel a magyar munkanélküliséggel
Kétfrontos küzdelmet indít az Európai Bizottság a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében. Egyrészt a jövőben összehangolt stratégiát indít az alacsony energiafelhasználású épületek fejlesztésére, másrészt ezen a folyamaton keresztül nyomást gyakorol az építőipar felélesztésére, s így a munkanélküliség csökkentésére. Az uniós stratégia sikerére Magyarországon is hatalmas szükség van. Azon túl ugyanis, hogy mihamarabb fel kellene rázni az évek óta vegetáló építőipart, a magyar lakásállományra is ráférne egy jókora ráncfelvarrás. A megközelítőleg 4,3 millió lakást kitevő állomány 70 százaléka ugyanis nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Óriási lehetőség a devizahiteleseknek: érdemes élni vele?
Még egy hónapig van lehetőségük a devizahiteleseknek, hogy megszabaduljanak régi hiteleiktől. Legalábbis az átlátható árazás biztosító törvénymódosítás értelmében augusztus 31-ig kérhetik bankjuktól a kölcsön módosítását, hogy az megfeleljen az április elsejétől érvényes kritériumoknak. Ez az a törvény, amivel a kormány el kívánja érni, hogy a banki hitelkínálat átlátható és összehasonlítható legyen, a pénzügyekben kevésbé járatosaknak is. Ez és a 11 hónapos csúcs közelében lévő euró és svájci frank árfolyam a devizahiteleseknek azt is lehetővé teszi, hogy forintosítsák hitelüket. Érdemes lecsapni a lehetőségre?

Elképesztő árak a Hungaroringen: 2500 a szendvics, a hamburger
Látványosan felpörögtek az árak a Hungaroringen a vasárnapi zárónapra. Míg csütörtökön "csak" 800 forint volt egy sült kolbász és 600 forint az üdítő, addig vasárnap már 500 forintot kértek egy darab almáért és 750-et egy szelet görögdinnyéért.

Vadásznak ránk az átverős pénzváltók: ez a módszerük
Úgy tűnik, idén nyáron sem mentek szabadságra a csaló, trükköző pénzváltók. A valutázók felbukkanhatnak a forgalmasabb váltók környékén, nyomukban pedig - a kedvező árfolyam helyett- becsapott, megkárosított ügyfelek maradnak.

Címkék: