6 °C Budapest

Bankkártyák milliói veszélyben: a boltoknál lehet a hiba

2012. július 31. 05:23

Minden jel szerint kisebb bankkártya-pánik van kibontakozóban Nagy-Britanniában. A gondot egy újfajta csalási technológia lehetősége jelenti, amely a boltokban kihelyezett POS-terminálokat támadhatja. Magyar szakemberek szerint nálunk egyelőre nem jelentkeznek a tünetek.

Egybehangzó lapértesülések szerint kisebb bankkártya-pánik jelei tapasztalhatóak Nagy-Britanniában. Egy friss vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy több millió bankkártya-adat van veszélyben, mivel bűnözők egy viszonylag egyszerű módszerrel támadást követhetnek el boltokban kihelyezett POS-terminálok ellen (POS: Point of Sale, azaz a vásárlás helye. Olyan berendezés, mely a bankkártyával történő fizetésre, illetve készpénzfelvételre szolgál).

A csalási technológia lényege, hogy a bűnözők egy átlagos bolt átlagos POS-termináljánál fizetnek egy átalakított bankkártyával. A nap végén visszatérnek ugyanabba a boltba, ugyanahhoz a terminálhoz, ismét fizetnek egy trükkös kártyával, amelynek segítségével megszerzik az összes aznapi vásárló bankkártya adatait, köztük az azonosításhoz szükséges PIN-kódokat. Ilyen átalakított bankkártyákhoz viszonylag egyszerűen hozzá lehet jutni az interneten, Kínából, vagy akár Közép-Európából is.

A hírek szerint az ügyben érintett a POS-terminálokat gyártó Verifone, amely a szigetország termináljainak 75 százalékát szállítja. A csalás lehetőségére egy szoftverbiztonsággal foglalkozó cég hívta fel a figyelmet. A Verifone közleményében kiemelte, hogy a csalás csak régebbi kártyaolvasóiknál lehetséges, és a lehető leghamarabb -még mielőtt konkrét bűncselekményeket követnének el- frissítik a szóban forgó készülékek (amiből több százezer is lehet) szoftverét.

Magyarországon egyelőre nem jelentkezett ez a probléma - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Márki László, a kártyarendszerekkel-és szolgáltatásokkal foglalkozó Cardnet Zrt. fejlesztési és üzemeltetési igazgatója. A szakember szerint nem lehet egyértelműen kizárni, hogy nálunk nem lesz szükség beavatkozásra a készülékgyártó részéről, azonban a hazai piacon meglehetősen kevés készülék lehet érintett, ráadásul a probléma Nagy-Britanniában is csak a tesztelések során jelentkezett, így a magyar vásárlóknak nincs okuk aggodalomra, a kártyás fizetés továbbra is biztonságosnak számít.

Mire kellenek az adatok?

A kártyaadatok megszerzése a csalók számára akkor lehet értékes, ha úgynevezett klónozásos technikával dolgoznak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták, POS-terminálok használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel megszerzik, a klónozott kártyákat pedig máshol - leginkább egy távoli országban- használják fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja - annak felderítéséig - egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a mobilbank szolgáltatás: azaz a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a tulajdonos kezdeményezett. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát.

A bolti vásárlás során ugyanakkor ritkán kerülnek illetéktelen kézbe bankkártya-adatok, de a vásárlásnál nagyon fontos, hogy védjük PIN-kódunkat. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy lehetőleg takarjuk el a PIN-padet, azaz a numerikus billentyűzetet, amikor az üzletben megadjuk a kódot. Szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a kártyás vásárlás sokkal biztonságosabb, mint a készpénzfelvétel, ráadásul díjmentes is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm