Leállhat a 4-es metró építése

Népszava2012. április 10. 10:03

Könnyen elképzelhető, hogy júliustól mindenhol leáll a munka a 4-es metró építkezésén, de nem ez lesz az egyetlen oka, ha nem sikerül tartani a beruházás 2014-es átadási határidejét. Ráadásul a költségek is nőhetnek - írja a Népszava.

Egy, a főpolgármester számára készített BKV-s belső jelentés ugyanis vagy féltucat olyan pénzügyi illetve jogi problémát vázol, amely önmagában is elég ahhoz, hogy az új metróvonal Etele tér és a Baross tér közötti első szakasza ne készüljön el 2014-ben, vagy csak a tervezett 373,3 milliárd forintnál drágábban.

A 70 százalékos készültségű beruházás leállhat, ha a kifizetésekért is felelős mérnöki feladatokat ellátó Eurometro Mérnöki Kft. 2012. június 30-án lejáró szerződését nem tudják meghosszabbítani, vagy addig nincs új tendernyertes cég a feladatra, esetleg a BKV sem tudná ellátni ezt a megbízást.

A másik fontos problémakör a fizetési vitáké. A teljes, 373,3 milliárd forintos költségen felül a vállalkozók által benyújtott plusz követelések - pótmunkák, változtatások - értéke 105 milliárd forint. Jelentős részüket a BKV nem ismeri el, és többségükről még nincs is végleges döntés. 

 

Címkék: