Hamarosan újabb havazás érkezik

Pénzcentrum2012. február 15. 15:04

Az erős hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga színű riasztást adott ki az északkeleti megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Pénteken újabb havazás várható, de hétvégén már enyhülésre lehet számítani - derül ki az InfoRádió szerda délutáni helyzetjelentéséből.

Az erős hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga színű riasztást adott ki az északkeleti megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csonka Tamás elmondta: az ország szinte összes megyéjére legalább elsőfokú riasztást rendeltek el. Jelenleg több helyen havazik és hófúvás is előfordul; az északkeleti területeken 4-5 centiméternyi hó eshet, míg az Északi-középhegység magasan fekvő területein és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 10 centiméternyi hó is hullhat.

A megerősödő délnyugati, nyugati szél több helyen eredményezhet hófúvást; északkeleten, a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a széllökések erőssége meghaladhatja az óránkénti 60-70 kilométert.

Szerda késő estétől a szél északnyugatira fordul és a Dunántúlon, illetve a középső megyékben viharossá fokozódik, sebessége az óránkénti 65-100 kilométerest is elérheti, míg a Bakony és Balaton térségében az óránkénti 100 kilométeresnél erősebb széllökés sem zárható ki - mondta a szakember. Azokon a területeken - a leginkább Tolna és Bács-Kiskun megyében -, ahol a meglévő hó nem olvad el, hótorlaszok is kialakulhatnak.

Az Időkép.hu beszámolója szerint északnyugaton hózivatar tombol. Intenzív csapadék, villámtevékenység, szél kíséri a jelenséget.

Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kiemelte: este és éjszaka hózáporok fordulhatnak elő, de csak rövid ideig tartanak majd. A hó olvadni fog, mert a hőmérséklet megközelíti, csütörtökön nap közben pedig meg is haladja a 0 Celsius-fokot.

Reisz András beszélt arról is, hogy péntekre virradó éjszaka még hidegebb lesz, napközben pedig újabb havazás várható, majd a hétvégén enyhébb levegő éri el az ország területét, és a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik.

Készenlét

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint változatlan a jéghelyzet a Dunán és a Tiszán, a vízügyi szolgálat folyamatos készenlétben van. A Duna továbbra is erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett állt össze a jég mintegy 17 kilométer hosszan. A budapesti szakaszon a folyó nyolcvan százalékát jég borítja, amely folyamatosan "vonul le". A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, de a helyzet nem igényel beavatkozást. Az OVF kitért arra: a két folyón a jeges árvíz elleni védekezést összesen 13 jégtörő hajó biztosítja, köztük az a négy, amely múlt szombaton, illetve vasárnap kezdte meg munkáját a szerb-horvát közös Duna-szakaszon.

Budapesten is intenzíven havazik, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 szóró- és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon; a BKV fődiszpécsere már kért szórást néhány autóbuszvonal hegyi szakaszára.

Karambol az M3-ason

Több autó ütközött össze szerdán dél körül az M3-as autópályán a Budapest felé tartó oldalon Mezőkövesd előtt a havas úton - közölte a rendőrség. Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, az első adatok szerint senki sem sérült meg.

A rendőrség Mezőkeresztesnél lezárta az autópályát, leterelik a forgalmat. Azt kérik az autóvezetőktől, hogy Miskolc felől rá se térjenek az M3-asra.

A megyében reggel óta intenzíven esik a hó, a főutak burkolata mindenhol havas; hóátfúvás is nehezíti a közlekedést.

Címkék: