Duplájára drágulhat a BKV bérlet a nyugdíjasoknak, diákoknak?

Pénzcentrum2012. február 7. 09:04

6 ezer forintnál is többe kerülhet májustól egy BKV bérlet a diákoknak, nyugdíjasoknak - tudta meg a Blikk. A vasútra és a volán buszokra is hasonlóan drágábban szállhatnának fel a tanulók és az idősek, akik eddig nem fizették meg a teljes árú jegyet. A BKK cáfolja a hírt.

A diákoknak és nyugdíjasoknak eddig azért került kevesebbe az utazás, mert az állam kifizette a különböztet a BKV-nak. De csak elvileg, az árkiegészítés ugyanis nem fedezte a teljes árú és a kedvezményes bérlet közti különbséget. Jelenleg bérletenként csaknem 4 ezer forintot pedig a közlekedési vállalatnak kellett lenyelnie.

BKK: tévedés, réhírkeltés
"Teljes tévedés, rémhírkeltés a Blikk mai cikke, nincs olyan uniós szabály, amely szerint duplájára kéne emelni a tanuló vagy nyugdíjas bérletek árát májustól és nincs is ilyen terv. (...) Egy ilyen mértékű, kétszeres áremelésnek sem gazdasági racionalitása, sem jogi indoka nincs." - tájékoztat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mai közleménye.


Ez a rendszer ellentétes az Európai Unió egyik jogszabályával, az EU-ban nem lehet olyan szerződést kötni, hogy abból vesztesége legyen a közszolgáltató cégeknek. Rövidesen lejárnak a BKV-val és tucatnyi Volán társasággal kötött közszolgáltatási szerződése, újakat pedig már csak az új feltételekkel szabad kötni.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint csak a BKV-nak évi mintegy 10 milliárd forint kiesést jelent, hogy az állam nem téríti meg a teljes árkülönbözetet.

Címkék: