Megérkezett a havazás, sok helyen erős hófúvással

Pénzcentrum2012. február 4. 12:05

Hófúvás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megye egyes térségeire másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapján szombat délelőtt elérhető tájékoztatás szerint például Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeghalom, Keszthely és Balatonlelle környékén is erős hófúvásra kell számítani.

A figyelmeztető előrejelzésben azt írták, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

Minden út járható

Az Útinform szombat reggeli tájékoztatása szerint minden út járható az országban, elzárt település nincs.

Az Útinform közlése szerint a Dunántúl déli és középső részén, a Duna-Tisza közén és az Alföldön esik vagy szállingózik a hó, Békés és Hajdú-Bihar megyében intenzíven havazik. A csapadékos helyeken az átfagyott burkolaton megmarad a hó. A fő- és alsóbb rendű úthálózat egyaránt havas, letaposott havas, Pest megye déli felén, valamint Jászberény és Heves környékén pedig latyakos. Baranya megyében már a kötelező hólánchasználatra vonatkozó táblákat helyezik ki.

Az autópályák közül az M5-ös Kecskemét utáni szakaszán, az M6-os Tolna és Baranya megyei részén, valamit az M7-es Balatonhoz közeli területein is hó van a burkolaton.

Mivel nagyon hideg van, a sózás nem fejti ki hatását, így az útburkolat állapotában nem várható jelentős javulás - figyelmeztet az Útinform, majd a rendőrséghez hasonlóan arra kéri az embereket, hogy csak az induljon útnak, aki semmiképpen nem tudja elhalasztani utazását.

BKV: nagyobb havazás okozhat zavarokat

Rendben elindultak a BKV járatai a fővárosban - tudatta szombat délelőtt közös közleményben a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt.

Mint írták, mindent megtesznek azért, hogy a fővárosban és agglomerációjában a hideg téli időjárás ellenére is rendben közlekedjenek a járművek, ettől függetlenül azonban a havazás okozhat nagyobb forgalmi zavarokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rendszeresen ellenőrzik a váltók és a váltófűtés működését, a felső vezeték állapotát, felülvizsgálják a műhelycsarnokok, a szolgálati helyek, a vezetőfülkék, valamint az utasterek fűtőberendezéseit. A buszoknál folyamatosan ellenőrzik a fagyálló- és hűtőfolyadékot, az ablaktörlőket, az akkumulátorokat, víztelenítik a levegős rendszereket, a járművezetőket pedig felkészítették a téli körülmények közötti közlekedés veszélyeire - sorolták az intézkedéseket.

Folyamatos az együttműködés a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel, amelynek szóró munkagépei síkosságmentesítik a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat és a megállóhelyeket. Ha az időjárás megkívánja, a metró felszíni részein, a HÉV- és a villamosvonalakon "hótörő menetek" indulnak majd üzemszünetekben - közölték.

Mindezek ellenére a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV arra hívja fel az utasok figyelmét, hogy utazásukat körültekintően szervezzék meg, és vegyék figyelembe az időjárás okozta késéseket, esetleges járatkimaradásokat.

MÁV: egyelőre nincs nagyobb fennakadás

Egyelőre nem okoz nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben a zord téli időjárás, ott azonban, ahol nagyobb mennyiségű hó esett, már előfordulnak késések, így elsősorban Békéscsaba és Püspökladány térségében - közölte a MÁV Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője szombat délelőtt az MTI-vel.

Hackl Mónika elmondta: szombatra menetrend-változtatást vezettek be, amely azt jelenti, hogy csak a menetrendben hópehellyel jelölt, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. Mivel azonban szombati menetrend lenne érvényben, ez a változtatás viszonylag kisebb mértékű módosulást jelent, s csak néhány százalékkal kevesebb vonat közlekedik - tette hozzá, arra kérve az utasokat, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak.

A legnagyobb "küzdelem" a váltók környékén zajlik, hiszen azok állítását nehezíti a hóesés, a szél pedig a letakarítás után is újra és újra visszahordja a havat. Ezért a vasúttárság több száz munkatársa teljesít szolgálatot ezekben a napokban.

Címkék: