A gyenge forint és a magas áfa miatt bajban a koncertszervezők

Világgazdaság2012. január 30. 10:03

Lemaradhat Magyarország a környező országok mögött a koncertek tekintetében: a gyenge forint, a magas adók és a túlzó biztonsági előírások kiszámíthatatlanná teszik a rendezvényszervező-piacot - írja a Világgazdaság.

A koncertszervezők a lemaradás elsődleges okaként a jegyek után fizetendő 27 százalékos általános forgalmi adót említették, amely nemcsak az árakat emeli meg, de közvetetten a sztárok gázsiját is csökkenti. Brády Márton, a Showtime Budapest ügyvezető igazgatója szerint ugyanis a fellépők általában a fellépti díjon felül részesedést kapnak a bevételből is.

A jegyárakat viszont már nem lehet tovább emelni Magyarországon, így ha hazánkat választják a sztárok, be kell érniük kevesebbel. Az igazgató szerint a koncertjegyeket sújtó áfa mértéke Magyarországon a legmagasabb a világon. "Ausztriában tíz, Németországban nyolc, Csehországban hat, Szlovákiában tizenhét százalék az áfa" - sorol fel kapásból néhány európai példát Brády Márton, aki szerint a sztárok könnyedén kihagyják Magyarországot, ha egyetlen német város többet hoz a konyhára.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a Sziget rendezvényeire a forint-euró árfolyam ingadozása van hatással. Elmondta, hogy miután kiadásaik jelentős részét euróban fizetik, a jelenlegi árfolyam nagyon megnöveli a költségeiket. "A Sziget esetében az a szerencsénk, hogy ott igen jelentős az euró bevételünk is, ami némi egyensúlyt hoz. A VOLT-nál vagy a Balaton Soundnál már sajnos más a helyzet, ezekre a fesztiválokra főleg a hazai közönség vált jegyet" - jegyezte meg az igazgató. A megoldást azonban nem a jegyárak további emelésében látja, hiszen a gazdasági helyzet miatt várhatóan csökken a kereslet. "Ezért most úgy tűnik, a kiadásokat kell visszafognunk".

Címkék: