Újra repül Budapestről a fapados légitársaság

Pénzcentrum2012. január 24. 10:33

A Magyar Turizmus Zrt. és a Budapest Airport stratégiai együttműködésének keretében visszatér Magyarországra a Ryanair - jelentette be Michael O'Leary az ír diszkont légitársaság vezérigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Ryanair öt desztinációból (Bristol, Dublin, Birmingham, London, Bologna) indít járatokat Budapestre 2012-ben.

A Ryanair 2010. október 31-én vonult ki Budapestről, miután a repülőtér menedzsmentje elutasította, hogy jelentősen csökkentse a repülőtéri költségeket. Korábban Bristol, Dublin, East Midlands és Glasgow Prestwick felé indított működtetett járatokat a Ryanair.

2012-ben öt desztinációba (Dublin, Birmingham, London, Bologna) indít járatokat az ír légitársaság, amire már mától lehet jegyeket foglalni. Az elmúlt másfél évben folytatott tárgyalásokat a Ryanair a Budapest Aiporttal, aminek eredménye a Ryanair visszatérése. A Magyar Turizmus Zrt. szerint az ismét beinduló járatok 200 ezer vendégéjszakát jelenthetnek majd a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek számára, ami az összforgalom 2-3%-a.

Az új járatok 2012 márciusában indulnak Budapestről és a várakozások szerint 200 ezer utast biztosíthatnak évente és 200 munkahelyet teremtenek a budapesti repülőtéren. Az öt járatból London (Stansted) felé hetente négyszer, a többi városba heti kétszer üzemeltet majd járatokat a Ryanair. 2008-ban és 2009-ben, a két utolsó teljes évben, amit Budapesten töltött a Ryanair, évente 400 ezer utast szállított a légitársaság. 2011-ben 8,9 millió utas fordult meg a budapesti légikikötőben, stagnáló utasforgalom mellett ez a 200 ezer utas 2,2%-os piaci részesedést jelentene a Ryanairnek Budapesten

Címkék: