Haldoklik a Balaton: 15 év, és kiszárad?

Magyar Nemzet2012. január 2. 08:31

Alig másfél évtized múlva megkezdődhet a legnagyobb magyarországi tó kiszáradása - vélik egyes Balaton-szakértők. A Magyar Nemzet cikke szerint ugyanakkor a vízügyi szakemberek kitartanak amellett, hogy a természet a jövőben is megoldja majd a Balaton vízellátását, azt viszont aggasztónak tartják, hogy hetek óta hetven centiméter a tó átlagos vízállása.

A napilap cikke ismerteti, hogy a Balaton többször is fenyegetett kiszáradással, de gyakran előfordult az is, hogy a tó kilépett a medréből, és árvízzel riogatta az alacsonyabb területeken élőket. Százkilencvenöt centiméteres vízállást mértek 1879. június 6-án, 2003 szeptemberében viszont mindössze huszonhét centiméter volt az átlagos vízállás.

Strandokat és a parttól akár háromszáz-négyszáz méterre eső utcákat, forgalmas utakat és vasutat is veszélyeztetne a víz, ha a szabályozási szintet száztíz centiméter fölé emelnék - mondta a napilapnak Pécseli Péter szakaszmérnök, a Balatoni Vízügyi Igazgatóság vezetője, aki kollégájával, Laki Istvánnal, a Kis-balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetőjével együtt azt állítja, a természet a jövőben is megoldja a Balaton vízállásának gondját.

 

Címkék: