Akciós benzin! Akkor is elmennek érte, ha közben kijárják a különbözetet

Pénzcentrum2011. február 14. 16:52

A magyar autósok többsége maga tankolja meg az autóját és nem kér a benzinkutasok segítségéből - derül ki a Forensis Autóklub friss kutatásából. A felmérés több érdekességre is rávilágít, ezek közé tartozik például, hogy minden 25. magyar autós akár harminc kilométert is hajlandó autózni a literenként tíz forinttal olcsóbb benzinért.

Az autósok üzemanyag fogyasztási szokásait vizsgáló kérdőívet kitöltő 5500 autós közel fele havonta 10-20 ezer forintért tankol havonta - derül ki a kutatásból. Egy átlagos autó benzin tartálya 40 literes, 360 Ft-os üzemanyag árral ez azt jelenti nagyjából 1,5 alkalommal tankolják tele az autójukat. Az autósok közel 10%-a tankol havonta 40 ezer forintnál nagyobb összegért és majdnem ugyanennyien 10 ezer forintnál kevesebbért. A fogyasztási statisztikákból az is kiderül, hogy az átlagos tankolás értéke 7-8 ezer forint között van.

A járműtulajdonok 40%-a mindig tele tankolja az autóját, hozzávetőlegesen ugyanennyien vannak, akik a tankolás során mindig egy fix összegért (5-10 ezer forintért) vásárolnak üzemanyagot; sokkal kevesebben vásárolnak literben kalkulált mennyiséget, ezek a vásárlók többsége mindig egy fix napon látogatja a töltőállomást a heti rutin részeként.

 


Az autósok 3/4-e akkor tankol, amikor kiürül a tank, többségük nem mutat érdeklődést az áremelési hírekre, ugyanakkor sokan az áremelést megelőző napon is tankolnak. A töltőállomásokhoz való hűség érdekesen alakul: a válaszadók alig 30%-a jár mindig ugyanarra a kútra, 2/3-uknak két-három kedvenc töltőállomása van, ahol szívesen vásárolnak üzemanyagot.

Az autósok közel fele a benzinkúton kávét és üdítőt vásárol a tankolás alkalmával, a nagy többség a tankoláson túl vásárol még valami mást is a benzinkúti shopban; a legkevésbé népszerűek az alkoholos italok, sokan választanak viszont élelmiszert. Nagyon népszerű a tankolás mellett az autómosás szolgáltatása. Kenőanyagot és kiegészítőket az autósok közel 20%-a a töltőállomáson szerzi be.

 


A benzinkutakon, az üzemanyagon kívüli vásárlásra fordított kiadás a megkérdezettek több mint felénél nem haladja meg az ezer forintot, 90%-uk a 3 ezer forintnál soha nem költ többet. Főleg az impulzus jellegű termékekre szánnak pénzt, melyek a kasszapulton találhatóak. Általában a teletankolások mellé vásárolnak többet, ezek az autós "nagybevásárlások".

A fizetésre bankkártyát és készpénzt használnak az autósok a benzinkúton, közel fele-fele arányban, a nagyobb költések és a tele tankolások esetében a bankkártya dominál, a fix összegű tankolásoknál a készpénz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar autós hajlandó messzire menni a kedvezményért

Az autós válaszadók mindössze 5%-a mondta azt, hogy egyetlen métert sem hajlandó menni az olcsóbb üzemanyagért, de a válaszadók 4%-a akár 30 km-t is hajlandó menni 10 Ft-tal olcsóbb üzemanyagért. A nagy többség maximum 10 kilométernyi autózást vállalna a kedvezményes tankolás lehetőségéért, az összes válaszadó egy harmada pedig csak 5 km-t.

 

A felmérés legérdekesebb kérdése talán az, hogy a magyar autósok miért tankolnak akkor is saját kezűleg, ha a rendelkezésre áll a benzinkutasok segítsége. Minden negyedik autós nem vesz igénybe szakember segítséget a tankolásnál, az okokra kérdezve többen az évekkel ezelőtti benzinkúti átveréseket és a gyorsabb tankolást hozták fel magyarázatul.

A Forensis Autóklub Magyarország első autós kedvezmény klubja, 2010. nyarán kezdte meg működését, mára már több mint 50 ezer autós érdekeit képviseli. A tagok ingyenesen vehetik igénybe a klub szolgáltatásait, olcsóbban vásárolhatnak mindent, ami az autózáshoz szükséges, 5 és 10 forintos üzemanyag kedvezményt vehetnek igénybe, az országos szervizhálózatban pedig 20%-os kedvezménnyel élhetnek, valamint egész Európára érvényes autósegélyt vehetnek igénybe, mindössze 8 720 forintért. A Forensis Autóklub a Magyar Autós Nagy Koalíció stratégiai partnere.

 

Címkék: