Szigor: nehezebb megújítani a jogsit

Pénzcentrum2011. január 12. 13:02

Szigorítottak a jogosítványhoz kapcsolódó egészségügyi vizsgálatokon. Év eleje óta nemcsak a háziorvoshoz, de szakorvosi vizsgálatra is el kell mennie azoknak, akiknek valamilyen krónikus betegségük van.

Elsősorban a szív- és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket érinti mindez. A szakorvosi vizsgálatokra azonban heteket, vagy akár másfél hónapot is várni kell.

Az RTL Híradó beszámolója szerint van, aki csak akkor vezethet, ha van mellette valaki - ilyen feltételekhez is köthetik az egészségügyi engedélyt. A döntéshez azonban ma már szakorvos véleménye is kell. A krónikus betegségben szenvedő autóvezetőkre év eleje óta vonatkozik ez a szigorítás.

"Felesleges adminisztrációnak tartom, mert ezek a betegek rendszeresen járnak a háziorvosukhoz gyógyszert íratni, másrészt szakorvosi vizsgálat szükséges bizonyos gyógyszerek felírásához ez egy olyan megterhelés a betegeknek és az orvosoknak, aminek nem látom értelmét" - mondta Hámori Zsolt háziorvos. Ráadásul, ha csak a jogosítvány miatt megy valaki szakvizsgálatra, fizetnie kell, ha kontrollra küldik, akkor nem.

Az autóklub szakértője szerint minden hasonló szigorítás a közlekedés biztonságát segíti. De szerinte a látásvizsgálatot kellene szigorítani mindenkinél A rendőrség adatai szerint az elmúlt 5 évben sosem haladta meg a 100-at a rosszullét miatt okozott balesetek száma. A legtöbb ilyen baleset, 2008-ban történt, összesen 98.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: