Városnéző buszok vihetik el a szmogbalhét Budapesten

Pénzcentrum2010. december 30. 09:02

Habár ezernél is több elavult és környezetszennyező BKV-busz rója Budapest utcáit, a főváros elsőként a városnéző buszok esetében készül környezetvédelmi szigorításra - írja a Népszabadság.

A városnéző buszokat üzemeltető vállalkozások aggódnak a tavasszal a közgyűlés elé kerülő környezetvédelmi rendelet tervezete miatt, amely alapján több milliós beruházásra is kényszerülhetnek, akár egy éven belül. A szinte kizárólag magyar kisvállalkozások által üzemeltetett buszok tulajdonosai nem értik, hogy miért éppen velük kezdik a szigorítást.

A rendelettel a főváros Európában az elsők között lépne a városnéző buszokkal kapcsolatban, a környezetvédelmi szervezetek által is szorgalmazott szigorú előírások, az EURO 5-ös szabvány megkövetelése viszont csak új buszok megvásárlásával lenne elérhető.

Az ilyen járműveket üzemeltető vállalkozások azonban nem rendelkeznek anyagi forrásokkal ezért többek között pályázati támogatást szeretnének. Attól tartanak, hogy a gyors bevezetés és a támogatás hiánya oda vezethet, hogy nemzetközi nagyvállalatok kezébe kerül a fővárosi városnéző-piac.

 

Címkék: