Mikorra érnek a határokhoz az autópályák?

Pénzcentrum2010. október 17. 14:02

Mind a jobb, mind a bal oldali kormányzatok tervezték már, hogy az autópályákat az országhatárokig megépítik. Azonban a beruházások csak nagyon döcögősen haladnak és évtizedekbe telhet a célok elérése.

A jelenlegi helyzetet nézve az M5-ösön Szerbiáig, az M1-esen Ausztriáig már el tudunk jutni autóval. Az M7-esről pedig elérhető Horvátország és Szlovénia is.

Az autópálya vonzza a befeketetőket
Az M7-es autópálya mellé jönnek az új beruházók. A nagykanizsai ipari park 150 hektárral bővül és nemcsak a nagyoknak, de a kis-és középvállalatoknak is szeretnének helyet biztosítani. Itt minden logisztikai szolgáltatás elérhető lesz számukra, ami által csökkenteni tudják költségeiket. A parkba eddig 58 cég települt be, itt található a General Electric egyik gyára és logisztikai központja is, valamint idén ősztől működni fog már a kisebb vállalkozásokat segítő inkubátorház és innovációs központ.


A tervek szerint az M5-ös egyesülne majd az M43-as autópályával, így Románia is megközelíthető lenne. Még az idén átadhatják Kassa és a magyar határ közötti 14 km-es szakaszt, azonban Miskolc és a határ között nem lesz gyorsforgalmi út. A borsodi megyeszékhelyig futó M30-ast és az északi szomszéd R4-es pályát 2013-ig nem kívánják egyesíteni.

A Budapest-Vác összekötő út uniós forrásokkal kiegészülve befejeződhet 2013-ig. Innen a szlovákokig pedig már folynak az előkészületek és nyomvonalak kijelölése. Az Ukrajnába való eljutás ezzel szemben még hosszabb ideig fog tartani. Pár éven belül elérheti Vásárosnaményt a sztráda, de innen az ukránokig tartó útdarabot csak 2014-2020 között lehet valamikor kivitelezni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Drágul a szlovák sztráda
Jövőre drágul a szlovák matrica. Az éves 50 euróba fog kerülni, ami 30%-os áremelkedést jelent. A havi 14, a heti 7 euró lesz. A döntést azzal indokolta az ottani felelős minisztérium, hogy az árak már 5 éve változatlanok voltak.


A Romániába vezető szakaszok elérése szomszédunkon is múlik. Jelenleg két erdélyi autópályát is építenek a románok. Az északi látszik gyorsabban elkészülni, ezért a Debrecenig érő M35-öst össze lehetne kötni vele öt éven belül. Továbbá a dél-erdélyi, Temesvárt és Aradot érintő pálya is épül már, amihez a magyar fél elkezdte a Makó és a határ közti rész munkálatait.

 

Címkék: