Extrák, melyekről az átlag autós csak álmodozhat

Pénzcentrum2010. szeptember 22. 05:02

Mint arról a Pénzcentrum.hu a múlt héten beszámolt, vannak olyan extrák, melyeknek szinte semmi gyakorlati hasznát nem veszik az autósok. Ezúttal olyan fejlesztéseket mutatunk be, melyek néhány méregdrága modellben már léteznek ugyan, de az átlag utcai autósok jó ideig még csak álmodozhatnak róluk.

Holttér-figyelő rendszer

A német Audi a Q7-esben rukkolt elő egy olyan holttér-figyelő rendszerrel, mely egy program és néhány szenzor segítségével figyeli a mögöttes forgalmat és sávváltás előtt figyelmezeti a sofőrt, amennyiben a holttérben autót észlel, vagy a másik sávban nagy sebességgel érkezik egy másik jármű.

Érzékeny légzsák

A Porsche Cayenne a tengerentúlon olyan légzsákkal érhető el, mely az aktiválódás során figyelembe veszi az utas magasságát és testsúlyát és ahhoz alkalmazkodva (a sztenderd beállítástól hatékonyabban és érzékenyebben) fújja fel a "lufikat".

Parkolás rásegítő rendszer

A 2011-es Range Rovert első és hátsó parkolási távolság ellenőrzővel is felszerelték. Ez a rendszer ráadásul leméri a távolságot két parkoló autó között és jelzi a sofőrnek, hogy befér, vagy sem. Hasonló elven működik a Ford által fejlesztett automata parkoló rendszer, de a Rover esetében a sofőr végzi a manőverezést.

Forgalomfigyelő rendszer

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kissé még futurisztikus, de Japánban a Nissan már teszteli azt az intelligens forgalomfigyelő rendszert, melynek segítségével az autók képesek kommunikálni egy központi rendszerrel és - a közlekedési lámpák ütemezését is figyelembe véve - olyan útvonaltervet készítenek, amely elkerüli a forgalmi dugókat. A fejlesztéstől hosszú távon azt várják, hogy csökkenhet a torlódások száma és hatékonyabban áramlik majd a forgalom.

Éjellátó rendszer

A BMW és a Rolls-Royce is dolgozik egy hő-kamera segítségével éjjel is látó rendszeren, mely különösen rossz látási viszonyok között hasznos. A rendszer a központi kijelzőn keresztül figyelmezteti a járművezetőt, amennyiben egy embert vagy egy állatot lát az úton.

Fáradtságfigyelő rendszer

A Mercedes-Benz E-osztályban már működik az a fáradtságfigyelő rendszer, mely méri, hogy mióta ül a volánnál a sofőr, és a műszerfalon megjelenő kávéscsésze szimbólummal jelzi, amikor úgy ítéli meg, hogy ideje pihenni egy kicsit. (Forrás: Forbes magazin)

Címkék:
porsche cayenne,