Bebizonyították! Ettől jobb sofőr válhat belőled

Pénzcentrum2010. szeptember 20. 15:02

Igaz, hogy nem brit tudósok, hanem a Rochester-i egyetem kutatói, de bebizonyították, hogy jobb sofőrré válhatnak azok az emberek, akik sokat játszanak tempós akció-, ügyességi- és kalandjátékokkal.

A tanulmány elkészítése során két 18 és 25 év közötti csoportot vizsgáltak. Az egyik társaság fokozott koncentrációt és nagy sebességet igénylő játékokkal játszott, míg a másik csoport ügyességét kevésbé pörgős videojátékokkal tesztelték.

A felmérés során bizonyítást nyert, hogy azok a "versenyzők", akik az első csoportba tartoztak, a későbbi feladatok során hasonló pontossággal, de akár 25%-kal gyorsabban hoztak jó döntéseket. A játék tempójához alkalmazkodva felgyorsult a gondolkodásuk, aminek köszönhetően ügyesebbé váltak a teszteken.

Leszögezték, hogy a számítógépes- és videojátékok nem érnek fel egy valós tesztvezetéssel, továbbá vannak olyan játékok, amelyek kimondottan pusztító hatással vannak az agyunkra, mindenesetre a döntéshozatal során nem mindegy, hogy mennyi idő alatt találjuk meg a helyes utat.

Az autós ügyességi játékokban megszerzett tapasztalatokat többen sikeresen tudják kamatoztatni közúton is. A tanulmány szerzője elmondta, hogy a vezetés során a döntések nem mindig csak feketék vagy fehérek, de vannak olyan közlekedési szituációk, amikor egy gyors és helyes döntésen múlik, hogy lesz csattanás, vagy sem.

Címkék: