Csúcsforgalom az okmányirodákban - Útlevélért kígyóznak a sorok

Pénzcentrum/InfoRádió2010. július 19. 08:32

Kétszer annyian igényelnek útlevelet ezekben a napokban, mint az év többi hónapjában. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának főosztályvezetője azt tanácsolja, hogy az állampolgárok a Központi Okmányirodában intézzék az ügyeiket, amely hétvégén is nyitva tart.

A nyár nemcsak utazási időszak, hanem útlevélcsúcs is - mondta az InfoRádiónak Pongrácz Tamás, aki hozzátette: hiába lehet az unió területén belül személyivel utazni, a magyarok többsége jobban bízik az útlevélben, mert ez az egyetlen okmány, amellyel a világ minden országába lehet utazni.

Korábban: Útlevél, jogsi, személyi: fontos változás!

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának főosztályvezetője kiemelte: júniusban, júliusban és augusztusban a beadott útlevélkérelmek száma a kétszeresére nő. Naponta 5-600 kérelmet adnak be az országban, ez a szám ebben az időszakban ezer fölé emelkedik.

Az okmányirodákban fel kell készülni arra, hogy többet kell várni: normális esetben 30-40 percet, nyáron azonban akár egy óránál is többet, ha sok ügyfél torlódik fel - mondta a főosztályvezető, aki azt tanácsolja, hogy a Központi Okmányirodába menjünk, mert az több ügyfelet tud fogadni. Az iroda hétköznap reggel nyolctól délután hatig van nyitva, de szombaton és vasárnap is nyolc és kettő óra között várják az igénylőket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az útlevél 22 munkanap alatt készül el, de ha dupla árat fizetünk, akkor 5 munkanap alatt is megkaphatjuk az okmányt. Az 5 évre szóló útlevél eljárási illetéke 7500, a 10 évesé pedig 14 ezer forint.

Címkék: