Gyógyvíznagyhatalom lehetnénk

Pénzcentrum2010. július 5. 11:00

Csökkenő bevételek, alulfinanszírozottság, kusza szabályozási környezet jellemzik a hazai fürdőágazatot. Furcsa módon a hazai fürdők még így is a magyar idegenforgalom húzóágazatának számítanak, évente 50 milliárd forint bevételt termelnek.

A gyógyfürdők a magyar turizmus húzóágazatának számítanak, évente 50 milliárd forintos bevételt termelnek - írja a Népszabadság. Mégsem túl jó üzlet fürdőt üzemeltetni, mert a hazai vendégek számára drága belépők is csak az üzemeltetési költségeket fedezik. A fürdőlátogatók jelentős részét a beutalóval érkezők teszik ki, de furcsa módon ők is csak a gondokat növelik. Az állami egészségbiztosító ugyanis 2006-os árakon téríti a költségeket, a százmilliós veszteséget pedig a fürdőknek vagy az azokat fenntartó önkormányzatoknak kell pótolniuk.

Az anyagi nehézségeken túl a kaotikus szabályozással is meg kell küzdeniük a magyar fürdőknek. A rájuk vonatkozó magyar rendelkezések elavultak, ráadásul két éve be kellett volna vezetniük az Európai Uniós szabályokat is. A tervezéstől a működtetésen át a higiénián keresztül egészen a finanszírozásig bezárólag egységes szabályozásra lenne szükség, amihez elengedhetetlen a kormány anyagi és jogi segítsége. A Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke Vancsura Miklós a Népszabadságnak azt mondta: át kéne gondolni az üdülési csekk megadózatását is. A lépés miatt ugyanis a vendégkör 60-65 százalékát adó hazai fürdőzők száma az első félévben 15 százalékkal esett vissza.

Egységes szabályozással, kiszámítható finanszírozási és feltételrendszerrel Európa valódi gyógyvíznagyhatalmává válhatna az ország - állítja Vancsura Miklós.

Címkék: