Megnyugodhatnak a magyar nyugdíjasok... egyelőre

Pénzcentrum/MTI2010. június 29. 14:02

Vasárnap még arról szóltak a hírek, hogy júliustól ötszáz forint pótdíjat kötelesek fizetni a díjmentes utazáshoz szükséges regisztrációs jeggyel nem rendelkezők a vasúton és a Volán-járatokon. Az illetékes minisztérium döntése alapján azonban egyelőre mégsem kell pótdíjat fizetni. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület díjazza az ötletet, és továbbra is rossznak tartja a rendszert.

A szociálpolitikai kedvezmény alapján díjmentesen utazóknak - 6 év alattiaknak, 65 év felettieknek, hadigondozottaknak, menekülteknek - 2010. március elseje óta kell regisztrációs jegyet váltaniuk a helyközi közösségi közlekedésben, amelynek elmulasztását július 1-jétől 500 forinttal szankcionálta volna az előző kormány közlekedési minisztériumának rendelete.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tegnap közölte: december végéig áttekinti a jelenleg működő rendszert, és ez után dönt arról, miként követik nyomon a díjmentes utazásokat. A tárca fontosnak tartja, hogy a közösségi közlekedést igénybe vevők számáról és utazási szokásairól egyértelmű adatok álljanak rendelkezésre - hangsúlyozzák. A minisztérium december végéig megvizsgálja, hogy a tavasz óta alkalmazott módszer mennyiben felel meg e célnak. Az NFM az átmeneti időszakra tekintettel indokoltnak tartja a pótdíjazás határozatlan idejű elhalasztását.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület közleménye szerint a rendszer költségei nincsenek arányban az általa elérhető eredményekkel. A regisztrációs jegy bevezetésére és fenntartására eddig költött összegből legalább 100, ma még manuális jegykiadással üzemelő vasúti pénztár gépesítését lehetne megoldani.

A szervezet szerint a regisztrációs jegy nem alkalmas az összes díjmentes utazás számba vételére, mert a legnagyobb díjmentesen utazó réteg a regisztrációs jegy váltására változatlanul nem kötelezett vasúti dolgozóké. Becsléseik szerint jelenleg legalább negyedmillió vasutas arcképes igazolvány van forgalomban (hozzátartozók és nyugdíjasok is rendelkeznek ilyennel).

Címkék: