Csapnivaló nyár: kritikus helyzet a Balatonnál!

Pénzcentrum2010. június 23. 09:17

A sorozatok természeti csapások - most elsősorban az eső - megtizedelik a vízpartok vendégforgalmát. Néhány hete a vulkáni hamu miatti repülési tilalom napi 100 millió forintos kárt okozott a szállodaiparnak, most az esős időjárást lehet hibáztatni. A vendéglőknek is komoly kárt okoz a rossz idő, mert már nemcsak a turisták, de a helyi vendégek is elmaradnak - írja a Népszabadság.

A Magyar Szállodaszövetség elnöke, Erdei János úgy becsüli, hogy 20-25 százalékos átlagos forgalomkiesést okozott eddig a rossz idő, s ha már ma kisütne a nap, a júniusi vendégforgalom akkor is legfeljebb a tavalyi, nagyon gyenge szintig kúszhatna fel.

A szállodák vendégkörének többsége utolsó pillanatban foglaló kuncsaft, az eső éppen az ő utazási kedvüket vetette vissza erőteljesen. A Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó szálláshelyeinek 75 százaléka a vízparti turizmusra épült, vagyis kizárólag a strandolásnak és a hajózásnak kedvező időjárásra.

A vendéglősöknek, különösen a kerthelyiséget, teraszt is üzemeltetőknek egyértelműen kritikus napokat és komoly veszteséget hozott az eső és a vele járó hideg - számol be Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Címkék: