Vigyázat: tüdőgyulladást okozhat a szélvédőmosó víz!

Pénzcentrum2010. június 14. 13:02

Brit kutatók szerint különösen veszélyes lehet az autók szélvédőmosó folyadéka, melyben könnyen elszaporodik az úgynevezett Legionella baktérium, amely tüdőgyulladást okoz.

Az úgynevezett Légionárus betegség a legionella baktérium által okozott tüdőgyulladás. Ez a baktérium különösen kedveli a meleg vizeket, mint amilyen a szélvédőmosó folyadék is. Természetes vizekben akár 1 évig is életképes, ami rendkívül ellenállónak számít, de még Desztillált vízben is több hónapig életképes.

A brit Egészségvédelmi Iroda (Health Protection Agency, HPA) szerint javíthat a helyzeten ha az ablakmosó vízhez adalékot adunk, a vegyszer, illetve fertőtlenítőszer ugyanis megöli a baktériumokat.

Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy Walesben és Angliában az autóvezetők körében jóval gyakoribb a legionárus betegség, amely egyébként egy meglehetősen ritka fertőzésnek számít - Walesben és Angliában tavaly összesen 345 esetről számoltak be - , és gyakran nem lehet megállapítani az eredetét.

Ami a betegség lefolyását illeti, két formája ismert, ezekben különbözik a lappangási idő is: az egyik rövidebb, 1-2 napos lappangást jelent, a másik formánál akár 3-10 napig is elnyúlhat ez. Jellemző a betegekre az étvágytalanság, fejfájás, rossz közérzet, növekvő láz, köhögés, hasmenés, hidegrázás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kutatók a betegek körében végeztek kérdőíves kutatást, amelyből kiderült, hogy azok körében gyakoribb a betegség, akik jellemzően lehúzott ablaknál vezetnek, és nem adnak adalékanyagot a szélvédőmosóhoz.

A betegség nem terjed emberről emberre, azonban mindenféle vizes környezetben könnyen elszaporodik a baktérium, amit már elég csak belélegezni. Párásítóberendezések, légkondicionálók víztartályaiba jutva különösen fertőzhet a kórokozó, de ritka esetben előfordul vezetékes vízrendszer csöveiben is, ilyenkor a zuhany vízpárájával is fertőz.

Címkék:
légkondicionálók,