Na ezért jöhetnek a külföldiek a Balatonhoz

Pénzcentrum/MTI2010. május 29. 11:02

Az idei balatoni szezonban a tavalyihoz hasonló belföldi érdeklődésre, és ha a valutaárfolyam a beutazó turizmus szempontjából kedvező marad, akkor valamivel több külföldi vendégre lehet számítani.

Tavaly a válság hatására 7-8 százalékos visszaesést mutató balatoni vendégforgalom idén már nem csökken tovább. Az első negyedév turistaforgalmának alakulása, és az idei szezonra történő előfoglalások száma is ezt a várakozást támasztja alá, miközben a szállodák egyedi tapasztalatai egészen eltérő képet mutatnak a fekvéstől, a szolgáltatásaik minőségétől és áraiktól függően.

Az elmúlt években nőtt az érdeklődés a magánszálláshelyek iránt, amelyek lépést tartanak a növekvő minőségi igényekkel, és a térség szállodái szolgáltatásainak fejlődésével. El lehet felejteni a balatoni "Cimmerferik" kicsúfolását, amelyek ma már a 72 ezres kereskedelemi férőhely közel duplájával, 130 ezres regisztrált férőhellyel rendelkeznek - mondta Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.



Szerinte az érdeklődés idén sem fog csökkenni az egyre komolyabb piaci részt jelentő magánszálláshelyek iránt, miközben továbbra sem megoldott ezek vendégforgalom pontos regisztrálása. A feketegazdaság kifehérítése a Balatonnál kedvezően módosítaná a balatoni statisztikákat, megmutatva az üdülőrégió tényleges súlyát - vélekedett a szakember. Hozzátette, a legszerényebb becslések szerint is a magánszálláshelyek forgalmának 25-30 százaléka vár kifehérítésre.

Több lesz a rendőr
A Balaton közbiztonságát az érintett megyék rendőreinek átcsoportosítása mellett három bevetési csoport, 160 rendőrtiszti főiskolás és rendészeti szakközépiskolás, egy helikopter, valamint 5 bűnügyi szakember erősíti majd a nyári szezonban - hangzott el a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) idénynyitó értekezletén.


Rosta Sándor arról is beszámolt, hogy az üdülőrégióban tavaly a legnagyobb vendéglétszámot Siófokon, majd Hévízen regisztrálták. Ez a sorrend azonban megváltozik, ha a vendégéjszaka-számot nézzük, mivel Hévízen hosszabb volt a vendégek tartózkodási ideje. A legnagyobb vendégforgalmat bonyolító települések között van még Balatonfüred, Balatonszemes, Keszthely és Zalakaros is. Míg a vendéglétszám az élenjáró települések többségében csökkent, akadtak olyanok - egyebek közt Zalakaros, Balatonszemes, Zánka - ahol a válság ellenére is nőtt a turistaforgalom.

Tavaly - partszakaszonként eltérően - a Balatonhoz érkező vendégek 67-76 százalékát tették ki a hazai turisták. A legtöbb külföldi turista Németországból és Ausztriából érkezett, de sok volt a lengyel és az orosz vendég is. A tapasztalatok szerint egyre többen érkeznek az üdülőrégióba a szomszédos országokból. Különösen figyelemre méltó, hogy a Szlovákiából Balatonra utazók száma tavaly 40 százalékkal emelkedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem emelkedett a belépők ára

A tóparti fizetős strandok többsége május közepén megnyitotta kapuit: a fürdőhelyek többsége vagy nem emelte a belépőjegyek árát, néhány helyen kisebb drágulás tapasztalható.

A fizetős strandok többsége az északi parton található, bár összességében ezeknek a létesítményeknek nagyjából a fele kér csak pénzt a fürdeni vágyóktól. Az árakat a legtöbb helyen nem, vagy csak kis mértékben emelték a tavalyihoz képest. Átlagosan 400-500 forint a belépő, a gyermekjegyért ennek felét, kétharmadát kérik a pénztáraknál.

A legdrágább a siófoki nagy strand az 1000 forintos belépőjeggyel - 2009-ben is ennyi volt -, a dobogó második fokán a keszthelyi városi stand áll 990 forinttal.

Címkék: