Kedvezményes áfakulcsért lobbiznak a szállodák

MTI2010. május 14. 09:02

A magyar szállodáknál a vendégéjszakák száma növekedett ugyan, több tényező miatt most mégis nehezebb helyzetben vannak, mint tavaly év végén, a pénzügyi, és gazdasági válság idején - mondta Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke a szövetség XXIII. közgyűlésének megnyitója előtt Szegeden.

Erdei János jelezte: remélik, a válságot értékelő és javaslatokat megfogalmazó anyagukat az új kormányzat meghallgatja. Hozzátette: javaslatcsomagjuk nemcsak kérés, hanem alkuajánlat is, hiszen ha a szállodaipar kérései teljesülnek, sokkal nagyobb lesz a költségvetés bevétele, mint a kiadása. Az elnök kifejtette: 2009 a pénzügyi válság miatt, a magyar szállodaipar egyik legrosszabb éve volt.

Korábban: Jönnek a külföldiek, de még mindig nem elegen!

Azóta a KSH első negyedéves jelentése alapján 5-6 százalékkal növekedett a magyar szállodákban a vendégek, illetve a vendégéjszakák száma, ez azonban nem látszik a jövedelmeken. Ennek egyik oka a forint-euró árfolyam drámai megváltozása, amely eleve egy nettó forgalomkiesést okozott a szállodákban, amit a foglaltság növekedése nem tudott ellensúlyozni. Emellett növekedtek a fenntartási költségek. Ezzel az első negyedév végére a szállodák még nehezebb helyzetbe kerültek, mint tavaly év végén voltak.

A szövetség elnökének tájékoztatása szerint a helyzet javítására készült lobbianyag egyik fontos pontja a szállodai áfakulcsok csökkentése. A 18 százalékos, kedvezményezett kulcs még mindig magasnak számít, hiszen az Európai Unió átlaga 10 százalék körüli. A cél az uniós átlag elérése, mivel ez a magas érték eleve csökkenti a versenyképességet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik fontos elem az üdülési csekk, a cafetéria 25 százalékos megadóztatásának ügye. A szakma szerint ez veszteséget jelent majd a költségvetésnek, több áfabevétel esik majd ki emiatt, mint amennyi pluszbevételre számítottak ezzel. Az első négy hónap tapasztalatai szerint nem a beváltást csökken, hiszen a korábbi tartalékokat most használják fel, hanem az új csekk vásárlása esik vissza jelentősen.

Címkék: