Átrendeződő autópiac: a támogatott traktorcsere sem segít!

Pénzcentrum2010. április 19. 09:17

Ha hihetünk a prognózisoknak, úgy év végére már Kína kerülhet a globális autópiac élére. Az első negyedéves adatok szerint a legnagyobb piacokon nőttek, a kisebbeken tovább zuhantak az eladások - írja a Népszabadság.

Egy éven belül teljes átrendeződés várható az autópiacon: egyelőre még az Egyesült Államok vezet, majd Japán után Kína és Németország következik, ám utóbbinak egy éven belül biztosan helyet cserélnie Brazíliával, ahol 2009-es 3,1 milliós darabszám után 3,4 millió eladásáról szólnak az előrejelzések, szemben a legfeljebb hárommilliósra taksált német forgalommal.

Az év első negyedévében az Egyesült Államokban 2,55 millió új személyautó kelt el, ami 16 százalékos javulást jelent, de még mindig kevés 75 százalékos növekedési tempóval száguldó és 3,5 milliós eladást produkáló Kínához képest. A Kínai Autógyártók Szövetségének előrejelzése az idei évre már 15 millió új személyautóról szól.

Az oroszoknál zuhant a vásárlási láz, így évekig nem álmodozhatnak arról, hogy Európa legnagyobb és a világ negyedik piacává váljanak: az első negyedévben Oroszországban 293 ezer új személyautó kelt el, ami 25 százalékos esést jelent az elmúlt évi adatokhoz képest.

Térségenként eltérőek az eredmények: az Európai Unió tizenöt régi tagállamában 11 százalékkal emelkedtek, a később csatlakozott tízeknél 18 százalékkal estek az eladások. Kelet-Európában általában csak a cseheknél nőtt a vásárlási kedv: a 39,3 ezer autó 27 százalékos bővülés következménye. Magyarországon tízezer új személyautó kelt el, ami 55 százalékos zuhanást jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A növekedés mértékében 69 százalékkal Portugália, a csökkenésben az ugyancsak 69 százalékot produkáló Románia vezet, pedig utóbbiban még a roncsprogram is működik és a traktorcserét is államilag támogatják.

Címkék: