Vagyonadó: a szlovák rendszámú kocsik is adóznak

Pénzcentrum2010. január 12. 08:47

A vagyonadó nem csak a lakóingatlanokra, hanem a nagy teljesítményű - köztük a magyar tulajdonossal rendelkező, de szlovák rendszámmal futó - személyautókra is kiterjed. Kérdés, hogy ez a rendelkezés felveti-e a kettős adóztatás lehetőségét, aminek a Népszabadság járt utána.

Az északi szomszédunknál bejegyzett, de magyar tulajdonban lévő gépkocsik számáról nincs pontos adat, a szakemberek 7-10 ezer körülire becsülik ezek számát.

Szlovákiában nincs különadó a nagyobb teljesítményű gépjárművekre, ugyanakkor a vállalkozók a szolgálati autóként használt személyautójuk után évente úthasználati adót fizetnek, amit a motorok lökettérfogata alapján számítanak ki (az éves díj 100-tól 130 euróig terjed). Ennek befizetése a feltétele annak, hogy az érintettek a szolgálati útjaikat költségként elszámolhassák (de maximum a lefutott kilométerek 80 %-át). A kettős adóztatás veszélye ezek alapján nem áll fenn.

Ingatlanadó egyébként régóta létezik a szlovákoknál. Ezt minden évben a helyi önkormányzatok vetik ki, a lakások területe, más területek, továbbá a háztáji és más földek minősége és nagysága alapján. A fővárosban egy belvárosi lakásért négyzetméterenként 0,399 eurocentet, a saját garázsért négyzetméterenként 1,594 eurót, nem lakásként szolgáló területért négyzetméterenként 0,797 euró ingatlanadót kell fizetni.

Címkék: