Korlátozzák a duty free-t Romániában

Pénzcentrum2009. december 16. 11:32

Románia korlátozza a vámmentes árukat értékesítő üzletekből (Duty Free) eladható termékmennyiséget az adócsalás visszaszorítása érdekében. Ezt Emil Boc román miniszterelnök közölte egy televíziós műsorban megerősítve a román média korábbi értesüléseit, miszerint személyenként felső határt állapítanak meg. Az erre vonatkozó törvényes előírások eddig nem voltak egyértelműek. A korlátozás a szeszes italokra, a cigaretta és a dohánytermékekre vonatkozik -írja a kronika.ro hírportál.

A hatóságok kimutatásai szerint a vám- és illetékmentesen áruló üzleteknek a költségvetéshez való hozzájárulása elenyésző, mivel zömük hivatalosan csak minimális nyereséget termel. Boc közölte, hogy a kormány az adócsalás visszaszorítását, valamint a kereskedelemből származó költségvetési bevételek növelését akarja elérni ezzel az intézkedéssel.

A döntést azzal is indokolják, hogy a törvénytelenül árult vagy szállított és lefoglalt cigarettamennyiség 40 százaléka a vámmentes üzletekből származik.

A korábban közzé tett, tervezett korlátozások szerint szeszes italokból legfeljebb csak 2,5 litert lehet eladni egy személynek, a bor esetében 20 liter, a sör esetében pedig 25 liter felső határt állapítottak meg. Cigarettából 100 darabot lehet eladni egy személynek, szivarból viszont csak fele annyit, dohányból pedig 250 grammot lehet személyenként adó- és illetékmentesen értékesíteni. A kormány tervei szerint a meghatározott mennyiségek fölött eladott termék után az üzleteknek öt napon belül jövedéki adót kell fizetniük.

Országszerte jelenleg 50 vámmentes termékeket értékesítő üzlet működik, ezek közül 45 határátkelőkön található.

Címkék: