Életmentő autó: észreveszi ha gazdája rosszul lesz!

Pénzcentrum2009. július 8. 08:18

A BMW legújabb kísérleti modellje ha nem is hazáig, de legalább védett zónába, például az autópálya leállósávjába parkolja a kocsit, ha vezetője elájul.

Az életmentő rendszer használja például a radaros és kamerás automata távolság- és sebességtartót, a sávfigyelőt, start-stop kapcsolót, valamint a műholdas helymeghatározóra épülő vészjelzőt.

A program elsősorban az idősebb és beteg vezetők megmentéséről szól, de a rendszer arra is alkalmas, hogy megelőzze az elalvásos baleseteket. A német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium indította el a 25 millió euróval támogatott SmartSenior fejlesztési programot, melyek célja az idősek és veszélyeztetett korúak védelme, ennek része az autóba építhető vészleállító, amelyet a BMW kutatói fejlesztettek ki.

Ralf Decke projektmenedzser elmagyarázta, vész esetén a rendszer azonnal bekapcsolja az elakadásjelző lámpákat, és a forgalom ritmusát figyelembe véve az út szélére kormányozza, majd megállítja az autót. A baj észlelésekor műholdas jelzőrendszerével értesíti a segélyszolgálatot is, megadva az autó pontos helyét, ezzel meggyorsítva a mentőorvos érkezését, miközben az érzékelők segítségével a benn ülők élettani funkcióiról is képes információkat továbbítani.

Címkék:
legújabb bmw,