Ma zárul a traffipaxtender: év végére 600 mérő üzemel majd

Pénzcentrum2009. július 3. 08:47

A tervek szerint ma hirdeti ki az ORFK a 600 közúti sebességmérőre kiírt tender eredményét. Piaci biztosra veszik, hogy a pályázatnak több nyertese lesz, de a szolgáltatás minősége nem lesz egyforma.

A tender kiírásakor még nagy volt a tülekedés a "privát sebességmérés" lehetőségéért. Az objektív felelősség elvének múlt májusi bevezetése óta azonban csökkent a gyorshajtások száma és a gyorshajtók sebességtúllépésének mértéke is. Márpedig, ha nincs elegendő száguldozó, már nem olyan jó üzlet a sebességmérés.

A saját eszközeikkel méréseket végző vállalkozásokat ugyanis a gyorshajtókra kiszabott bírságból fizeti ki a rendőrség. Idén azonban havi átlagban mintegy 200 millió forinttal kevesebb bírságot vetettek ki az objektív felelősség szabályai szerint a gyorshajtókra, mint az elmúlt évben, ráadásul csökkent a megbírságolt autósok fizetési hajlandósága is.

A jogerősen kiszabott közigazgatási bírságoknak alig több mint a felét fizették csak be az autótulajdonosok, üzembentartók. A többség vélhetően kivárta, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti-e az objektív felelősség rendszerét, de ez nem történt meg, így a rendőrség a határidőre nem fizetők adatait, magánszemély tulajdonos esetén a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnek, cégek esetén az APEH-nak adja át.

Címkék:
sebességmérés,