Díjazták a FŐGÁZ-t: környezetbarát autóban utaznak

Pénzcentrum2009. március 19. 10:30

A Fővárosi Gázművek Zrt. a környezetbarát közlekedés népszerűsítésében felvállalt szerepéért elnyerte az idei "Greenexpo Innováció" díjat a kiállításon bemutatott sűrített földgáz üzemű autójával.

A Greenexpo kiállítást harmadik alkalommal rendezték meg 2009. március 13-15. között a fővárosi Papp László Budapest Sportarénában a szervezők. A kiállítás legfőbb célja, hogy kézzelfogható közelségbe hozza a környezetvédelmet, és díjazza a leginnovatívabb kiállítókat.
A "Greenexpo Innováció" díjat, melyet az idei évben a Fővárosi Gázművek Zrt. érdemelt ki, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át. A Greenexpo kiállítói közül 3 tagú bírálóbizottság választja ki a díj nyertesét, amit olyan környezetbarát fejlesztés, termék vagy technológia bemutatója kaphat meg, amely a mindennapokban is megvalósítható fejlesztéssel járul hozzá a környezetvédelemhez. Fontos kitétel a díj odaítélésekor, hogy csak lakossági felhasználású témák kerülhetnek a jelölti listára.

A Fővárosi Gázművek Zrt. kiállításon bemutatott sűrített földgáz (nemzetközi jelölése CNG: Compressed Natural Gas) üzemű autója, szemben a hagyományos - benzin és gázolaj - üzemanyagokkal működő gépjárművekkel, a környezetet jobban kíméli és gazdaságos is egyben. A földgáz - homogén égésfolyamatának köszönhetően - elégésekor lényegesen kevésbé szennyezi a környezetet a benzinhez és a gázolajhoz képest. A szén-monoxid (CO) kibocsátás a benzinénél alacsonyabb (50-70 %-kal) és a dízel előírásoknak is megfelelő. A kibocsátott szénhidrogének (HC) szintje a benzinüzemhez képest 50 %-kal csökken. A dízel járművekhez képest a nitrogén-oxidok (NOx) mennyisége 70%-kal alacsonyabb, a szilárd részecske kibocsátás pedig gyakorlatilag nulla. A földgáz üzemanyag előnyei különösen a városi használat során jelentkeznek.

A környezetbarát gépjárművek elterjedése érdekében a Fővárosi Gázművek Zrt. számos további konkrét lépést tervez a közeljövőben.

Címkék:
gázművek,