Terepjáró-adót szorgalmaz a kormányzó!

Pénzcentrum2009. március 10. 12:00

Óriási vihart kavart az autósok körében az amerikai Massachusetts államban a terepjárók megadóztatásáról szóló törvényjavaslat, melyet a helyi kormányzó készített. A Hummer-adó névre keresztelt indítvány szerint növelni kellene a terepjárók regisztrációs adóterhét.

Az autókereskedők és a terepjáró tulajdonosok többsége zúgolódni kezdett a javaslat hallatán, bár a konkrét összegekről még nem is esett szó. A terepjárósok szerint az adóemeléssel újabb bőrt kívánnak lehúzni róluk, míg a kereskedők a forgalom további visszaesésétől tartanak. Nagy kérdés - folytatta a Hummer kereskedő -, hogy az indítvány a terepjárózást, mint életformát büntetné, vagy azért kell magasabb adót fizetni valakinek, mert az átlagosnál nagyobb családdal rendelkezik.

A regisztrációs adó mértéke az autó fogyasztásával és teljesítményével arányosan jelenleg is emelkedik, de a helyi politikusok ezzel nem elégednek meg. A használt autók adásvétele során magasabb adóteher vonatkozik az idősebb autókra, pedig a használt autó választása nem életstílus, hanem inkább pénztárca kérdése.

Ha az államok közül elsőként Massachusetts keresztülviszi a javaslatot, akkor az rövidesen a többi államban is megjelenhet, ami nem igazán hiányzik a több sebből vérző amerikai autóiparnak. A javaslat másik eleme az üzemanyagokat terhelő útfelújítási alap díjának háromszorosára történő emelése, amiből a számítások szerint 20 év alatt fel lehetne újítani a teljes közlekedési hálózatot.

Címkék: