Szabadulnak a kocsiktól: megéri átíratni a vállalkozóknak!

Világgazdaság2009. március 2. 08:45

Az új cégautóadó bevezetése óta tömegével szabadulnak meg a cégek a tulajdonukban lévő személygépkocsiktól - számol be néhány könyvelő és adótanácsadó.

A február elseje óta fizetendő új cégautóadó 1600 köbcenti alatt 7000 forint, ennél nagyobbak után havi 15000 forint terhet jelent a nem magánszemélyek tulajdonában lévő autók után. Ez elsősorban az evás vállalkozók számára jelent komoly terhet, hiszen ők költséget sem számolnak el a járművek után.

Nekik tehát megéri átírni az autót, hiszen a magánszemélyek tulajdonában lévő járművek nem alanyai az új adónak. Az átiratás azoban nem egyszerű folyamat, hiszen szükség van hozzá a gépkocsi adásvételi szerződésére, a kgfb befizetését igazoló iratokra, érvényes műszaki vizsgára, a cégvezető meghatalmazására.

Anyagi vonzata is van az átírásnak, hiszen az eredetiségvizsgálat, az iratok cseréje, a vagyonszerzési illeték, az átruházáshoz szükséges cégkivonat beszerzése mintegy 70-75 ezer forintba kerülnek, ezek a költségek azonban mintegy fél év alatt megtérülnek.

Címkék: