Felvásárolják a magyar szalonok autóit a nyugati kereskedők

Világgazdaság2009. február 26. 08:45

Százával vásárolják Magyarországon a kis- és alsó középkategóriájú autókat a nyugat-európai kereskedők. A szakma szerint ez élénkítheti a használtautó-piacot.

Azzal, hogy a nyugati kereskedők nagy mennyiségben vásárolják Magyarországon a kis-és alsó középkategóriájú autókat hamarabb elfogyhat a még olcsó euróért tavaly beszerzett -és jelentős kedvezményekkel kínált- magyar készlet. Ugyanakkor az idei árfolyamon érkező kocsik -magasabb áruk miatt- nem lesznek kelendők. Így egyes szakmai szereplők már csak 100 ezer körüli eladást valószínűsítenek 2009-re, a korábbi 158 ezres tervekkel szemben.

Több európai ország piacán -a bevezetett autóvásárlást ösztönző kormányzati programok következtében- elfogytak a kisebb autók, ezért február eleje óta francia, német, osztrák, olasz kereskedők felvásárolják a magyar készleteket.

Ez jó a hazai kereskedőknek, hiszen a megtorpant kereslet miatt nagy számban maradtak a nyakukon autók, olyannyira, hogy sok szalonban akár az eredeti ár kétharmadáért is vásárolhatunk.

A forint jelentős gyengülése különösen előnyössé teszi az itteni felvásárlást, de az is segíti a külföldi kereskedőket, hogy hozzánk viszonylag olcsón szállítanak a gyárak. Az autóipari konszernek ugyanis arra törekednek, hogy a különböző piacokon nagyjából azonos legyen a fogyasztói ár, ezért azok az országok, ahol magasak az adók, olcsóbban kapják a kocsikat. E miatt több gyár tiltja, hogy a magyar kereskedések külföldi szalonoknak adják el készleteiket -ez azonban ütközik az uniós alapelvekkel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az autókereskedelem liberalizációjáról szóló csoportmentességi EU- szabályozás ugyanis kimondja, hogy a márkakereskedőknek az értékesített darabszám legalább 30 százalékát saját országuk importőrjeitől kell beszerezni, a többit azonban bármelyik országból hozhatják.

Címkék: