Legyen ismét német az Opel! Ultimátum a General Motorsnak

Pénzcentrum2009. február 20. 13:00

A német kereszténydemokrata párt (CSU) főtitkára arra kérte a BMW-t, a Mercedest és a Volkswagent, hogy vegyék ki részüket az Opel megmentését szolgáló program kidolgozásában, méghozzá a GM tulajdonának kivásárlása formájában.

Az új főtitkár, Alexander Dobrindt a német autógyártók segítségét is elvárja az Opel megmentésében, véleménye szerint ugyanis a cég talpon maradása nekik is érdekük lehet, hiszen ezzel a kisautó szegmensből nagyobb szeletet tudnának kihasítani.

Eközben a CSU a General Motorst is felszólította, hogy hagyjon teret annak, hogy a német leányvállalatot kivásárolják, hiszen az állam csak akkor fog segítséget nyújtani az autógyárnak, ha cserébe az Opel kiválik a konszernből. Természetesen egy újrakezdéshez az is hozzá tartozik, hogy a GM kifizeti minden adósságát az Opel felé, amely mintegy egymilliárd euróra taksál.

Ugyanakkor ipari szakértők szerint az Opel megmentésében a német versenytársak részvétele szinte elképzelhetetlen, hiszen nem sok érdekük fűződhet partneri viszony kialakításában, mikor a Mercedes, illetve a BMW például már egy hibridmotor közös kidolgozásán fáradoznak.

Címkék: